Úterý, 19. března 2024

Česko díky dobrovolníkům opět prokouklo!

Více než 70 000 dobrovolníků při letošních jarních úklidech sesbíralo 1 080 tun odpadů na 1 750 místech v celé České republice...

Česko díky dobrovolníkům opět prokouklo!

Zapojilo se tak zhruba o 20% dobrovolníků více, než na jaře loňského roku. I díky příznivému víkendovému počasí účast naplnila očekávání pořadatelů akce ze spolku Ekosmák a Českého svazu ochránců přírody.

"Letos si poprvé akce vyzkoušela organizaci za pomoci nástroje pro obecní chytrou komunikaci. Ty totiž v České republice využívá stále více obcí. Platforma Mobilní rozhlas pomohla s informováním účastníků a získávání zpětné vazby od jednotlivých úklidových týmů. ", sdělil nám organizátor akce Miroslav Kubásek.

Zajímavým ukazatelem je snižování množství odpadů sesbíraných jedním účastníkem, letos to bylo 15 kilogramů oproti loňským 19-ti. ,,Může to mít dva důvody, buď už se nám podařilo za několik posledních ročníků úklidové akce odstranit většinu velkých a často letitých černých skládek, nebo se lidé chovají ke svému okolí šetrněji a vytvářejí méně nepořádku. Každopádně se jedná o pozitivní trend", dodává Kubásek.

Akce letos kromě podpory Ministerstva životního prostředí získala záštity od většiny hejtmanů, účastnila se řada primátorů a starostů, dokonce se zapojili i kandidáti na prezidenta. S akcí sympatizuje také nejznámější český polárník, dobrodruh a spisovatel Jaroslav Pavlíček. "Podporuji akci Ukliďme svět, ukliďme Česko, která pomáhá nejen přírodě, ale i všem, kteří v ní žijí. Pokud by neexistovali lidé, kteří si uvědomují nutnost přírodu čistit, za chvíli bychom všichni žili na smetišti...", řekl nám zakladatel první české antarktické stanice.

Samotná akce Ukliďme svět, ukliďme Česko však zdaleka nekončí. Během zbytku jara je naplánováno dalších téměř 400 úklidů. Na začátku května odstartuje fotosoutěž snímků pořízených během úklidových akcí. Je až neuvěřitelné, co vše se dá nalézt při rozebírání černé skládky, nebo při pochůzkovém úklidu. Proto jedna ze čtyř soutěžních kategorií nese název ,,Kuriozita". Vždyť při jediném úklidu našli dobrovolníci na Kladně kytaru, stan, fontánku se žabkou, mixážní pult a jako ,,třešničku na dortu" dvě plné urny! ,,Při úklidech na řekách nás zase překvapilo množství nálezů Moran. Jen v brněnském úseku řeky Svratky z Jundrova do Komína, což je asi 1 km, jsme jich vylovili téměř desítku", říká další z organizátorů, Radek Janoušek.

Organizátoři akce děkují všem účastníkům a pokud jste mezi nimi nebyli, nevadí. Pro ty, kterým není lhostejný stav prostředí, ve které žijeme, je tu mobilní aplikace ZmapujTo, pomocí které mohou hlásit výskyt nejen černých skládek, ale i řady dalších nešvarů a problémů ve svém okolí. Tato hlášení se dostanou jednak k příslušným obcím, jejichž území se týkají, mohou být také využita pro podzimní termín úklidové akce.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů