Úterý, 19. března 2024

Ve středních Čechách letos přibylo několik naučných stezek

Ve středních Čechách letos přibylo několik naučných stezek

Ve středních Čechách letos přibylo několik naučných stezek, například v Mělníku či Tetíně na Berounsku. Jsou zaměřené na ochranu přírody i na historii, zjistila ČTK.

Minulý rok začaly práce na přípravě Naučné stezky Mělník - Chloumek. Jedná se o deset informačních panelů v chloumeckém lese, které přibližují život tamních zvířat i rostlin, ale také i způsob hospodaření v lese. "Chceme, aby tento les nebyl jen hospodářským lesem, ale byl rekreačním lesem," uvedl starosta Mělníka Ctirad Mikeš (Mé město). Zároveň však město podporuje, aby v lese nevznikaly zpevněné cesty, ale jen cesty zachovávající charakter lesa.

Otevření stezky je naplánováno na Den Země 20. dubna, sraz je ve 12:00 na parkovišti u chloumeckého hřbitova. Náklady na vybudování stezky přesáhly 120.000 korun, většinu pokryla dotace Středočeského kraje.

Na začátku dubna byla otevřena Stezka svaté Ludmily, která propojí Tetín na Berounsku s Berounem a Srbskem. Svatá Ludmila, babička svatého Václava, žila na přelomu 9. a 10. století, v roce 921 byla podle legendy uškrcena na hradišti v Tetíně. V obci už je několik let naučná stezka Tetínské vyhlídky. Vybudování stezky je součástí projektu Svatá Ludmila 1100 let, který má připomenout výročí smrti svaté Ludmily v roce 2021.

U Kladna byla nedávno otevřena naučná stezka nazvaná Příroda člověku, člověk přírodě. Věnuje se krajinným prvkům, které slouží k udržování a zvyšování rozmanitosti v přírodě. Zájemci ji najdou poblíž Centra ekologické výchovy (CEV) Čabárna. Stezka je výstupem projektu, který začal už v roce 2015, šlo o řadu aktivit spojených se vzděláváním veřejnosti v oblasti ekologie a udržování přírodní rozmanitosti. Investice do projektu přesáhla sedm milionů korun z takzvaných Norských fondů.

Nová stezka s informacemi o fauně a flóře by také měla být součástí upraveného slánského lesoparku Háje, do něj chce město investovat v nejbližších letech až 20 milionů korun a nabídnout v něm obyvatelům řadu možností trávení volného času.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů