Úterý, 19. března 2024

Vydejte se pozorovat netopýry na hrady Točník a Sovinec

Vydejte se pozorovat netopýry na hrady Točník a Sovinec

Novou atrakci nabízí od dubna díky spolupráci s Českou společností pro ochranu netopýrů hrady Točník a Sovinec. Návštěvníci zde mohou v přímém přenosu sledovat, co se děje v letní kolonii netopýrů velkých a vrápenců malých, kteří ve zdejších, jinak nepřístupných, hradních prostorách každoročně odchovávají svá mláďata.

"Hrad Točník na Berounsku je místem, kde byla v loňském roce zřízena první pozorovatelna v rámci projektu "Na půdě, tam to žije -- aneb poznejte tajemný svět netopýrů!", který finančně podpořily SFŽP ČR a MŽP," přibližuje koordinátorka projektu z České společnosti pro ochranu netopýrů, Petra Schnitzerová. "Díky infrakameře, instalované v úkrytu kolonie, mohou lidé na monitoru umístěném na návštěvnické trase pozorovat, co se aktuálně u netopýrů děje, aniž by tím byla zvířata jakkoliv rušena." Na hradě Točníku sídlí kolonie netopýra velkého. Každoročně od dubna do srpna se v nepřístupných prostorách pod starým schodištěm shromažďuje kolem 400 samic tohoto druhu, aby zde porodily a odchovaly svá mláďata.

V letošním roce přibyla další netopýří pozorovatelna na hradě Sovinci na Bruntálsku. Zde našli své celoroční útočiště vzácní vrápenci malí. "V létě obývá kolonie 60 -- 80 samic s mláďaty půdní prostory nad purkrabstvím a přilehlými bývalými konírnami, na podzim se vrápenci ! tradičně stěhují do podzemní jeskyně na pátém nádvoří, kde se ukládají k zimnímu spánku. Na Sovinci budou mít návštěvníci v letním období jedinečnou možnost nahlédnout do soukromí těchto drobných nočních živočichů. Mohou například pozorovat, jak samice pečují o svá čerstvě narozená mláďata, jak mladí vrápenci trénují na svůj první noční let nebo jak se zvířata přesouvají v úkrytu v závislosti na měnících se klimatických podmínkách," vysvětlila Schnitzerová.

"Netopýří pozorovatelny jsou jednou z aktivit, kterými chceme upozornit na to, že hrady, zámky a další památky jsou zajímavé nejen z hlediska historického, ale že mají velký význam i pro ochranu některých druhů letounů. Chceme lidem atraktivní formou přiblížit život těchto tajemných živočichů a zároveň upozornit na jejich ohrožení i možnosti ochrany," doplnila Eva Cepáková z ČESON. Na téměř třiceti hradech a zámcích v různých částech ČR jsou proto pro návštěvníky přichystány také informace o jejich zvířecích obyvatel! ích v rámci výkladu průvodců, pracovní listy pro děti či osvět! ové akce. Netopýří mapu s tipy na zajímavé výlety a další informace o jednotlivých aktivitách najdou zájemci na projektovém webu napude.sousednetopyr.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů