Úterý, 19. března 2024

Praha schválila vyhlášení nové přírodní památky Dvorecké stráně

Praha schválila vyhlášení nové přírodní památky Dvorecké stráně

Pražští radní tento týden schválili vyhlášení nové přírodní památky Dvorecké stráně. Rozkládá se na svahu v Podolí v sousedství fotbalových hřišť nedaleko sídla České televize. Je zde mnoho vzácných živočichů a rostlin. Součástí rozhodnutí radních, které nabude platnosti do 15 dnů, je i vznik ochranného pásma přírodní památky.

"Území navrhované přírodní památky má rozlohu přibližně 3,8 ha a předmětem ochrany je stepní fauna bezobratlých vázaná na teplomilná společenstva rostlin," píše se v dokumentu, který schválili radní.
Jižně orientovanou stráň pokrývá vegetace mozaikovitého charakteru, kde se střídají rozvolněné smíšené lesní porosty a výslunné stepní stráně a trávníky s porosty keřů. Vznikla tu cenná společenstva teplomilných druhů rostlin a živočichů, zejména hmyzu. "Důvodem vyhlášení zvláště chráněného území je zachování této z ekologického hlediska velmi cenné lokality a její ochrana před možnými negativními zásahy," píše se v materiálu.
Jakmile vejde vyhlášení památky v účinnost, nebude tu možné stavět nové domy, provádět terénní úpravy a změny vodního režimu nebo měnit chemické složení půdy. Přírodní památka bude mít v místech sousedících s hřišti a televizí ochranné pásmo, kde budou platit přísné podmínky.
Na území Prahy je podle magistrátních stránek téměř 90 chráněných území. Mezi největší patří Divoká Šárka, Chuchelský háj, Klánovický les, Prokopské údolí, Stromovka a Modřanská rokle. Chráněny jsou i skály v trojské zoo.
brn mal
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů