Úterý, 19. března 2024

Drony budou v Brdech dohlížet na pořádek a hledat pohřešované

Drony budou v Brdech dohlížet na pořádek a hledat pohřešované

Odhalování nelegálních skládek a nepovolené těžby dřeva nebo pátrání po pohřešovaných lidech budou hlavními úkoly nových policejních dronů v Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Brdy. Pomáhat by mohly i při pyrotechnické očistě bývalého armádního území, řekl ČTK ředitel středočeské policie Václav Kučera.

Pro provoz dvou bezpilotních letounů má policie od konce dubna povolení od Úřadu pro civilní letectví, podle Kučery je to v rámci republiky unikát. "Trvalo nám rok, než jsme prošli schvalovacím procesem, protože proces se s námi de facto nastavoval. V tomto jsme opravdu první a šli jsme legislativní cestou tak, jak se má. Takže teď už to budou mít ostatní jednodušší a doufám, že budou i následovníci," uvedl.
Středočeská policie má pro drony vyčleněno sedm vyškolených operátorů a domluvila se se správou CHKO na monitorování území. Kučera nevyloučil, že v budoucnu by bezpilotní letouny mohly hlídkovat například i u silnic a dohlížet na problémy v dopravě, zatím to podle něj není ale reálné. Rozhodně by neměly létat přímo nad silnicemi nebo nad lidmi a nepočítá se s jejich nasazením v obydlených oblastech.
Drony policii zaplatil kraj, cena zakázky vyšla na dva miliony korun a zahrnovala dva přístroje včetně optických senzorů, výcvik sedmi pilotů, šest pohonných akumulátorů, pozemní řídicí a zobrazovací stanici a základní náhradní díly. Zařízení je skládací, vejde se do kufru běžného auta. Jeho předností je pokročilý řídicí systém s mapovými podklady a s dosahem až deset kilometrů. "Je vybaveno termovizí, optickou kamerou s HD rozlišením a desetinásobným zoomem, takže je to velice kvalitní," dodal Kučera.
Dron o průměru 120 centimetrů a vysoký půl metru má maximální vzletovou hmotnost 8,8 kilogramu, maximální zátěž je dva kilogramy. Zařízení vydrží letět až 40 minut, maximální rychlost je 50 kilometrů za hodinu. Pokud přístroji dochází energie ve zdroji, umí se sám vrátit.
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů