Úterý, 19. března 2024

Průvodci divočinou slaví 10 let

Průvodci divočinou slaví 10 let

V letošním roce vstupují Průvodci šumavskou divočinou už do své 10. sezóny. Od 23. května, přesně od 9.00 hodin, si můžete rezervovat místo na jedné či více z celkem 123 připravených výprav za poznáním divoké přírody Národního parku Šumava. Samotné výlety pak začínají od 8. června výpravou do kaňonu Křemelné a poslední proběhne 26. října a shodou okolností i ta zájemce zavede do kaňonu Křemelné s východiskem v Srní.

Průvodci divočinou nabízejí výpravy za poznáním nejrozsáhlejších přírodních oblastí Národního parku Šumava, kde nepřetržitě mají od nepaměti svůj domov také velká zvířata, která jinak z volné přírody vymizela. Vývoj přírody podle jejích vlastních zákonů a pravidel a její zapomenutá divoká tvář dokáže překvapit nejednoho návštěvníka.

,,Účastníci se leckdy diví, že hned za vsí opouštíme cestu a značenou trasu a vydáváme se lesem ,,nazdařbůh". Prý je toto nikdy nenapadlo, jedině snad při sbírání hub, ale to mají zcela jiné zájmy než přemýšlet o síle přírody," říká Josef Pecka, jeden z dlouholetých šumavských průvodců.

,,Největším zážitkem bývá setkání s divokými živočichy, ať již jde o tetřeva, rysa nebo ,,pouhého" jelena. ,,I pouhé mihnutí se naší největší středoevropské kočky - rysa ostrovida - přes cestu zanechá v lidech hluboký zážitek i hlavní téma dalších hovorů." doplňuje Pecka.

Poprvé se výpravy za šumavskou divočinou konaly v srpnu 2008 a směřovaly například do Vltavského luhu, na Modravské pláně anebo již i tehdy do kaňonu řeky Křemelné.

,,Je zajímavé, že tato území dodnes lákají zájemce o šumavskou divočinu a i když se postupně přidávaly další trasy další a každý rok se nabízí novinky, tak ,,evergreeny" zůstávají mezi nejpoptávanějšími," informuje Josef Štemberk ze Správy NP Šumava.

V letošním roce se podařilo rozšířit nabídku o trasu po Kvildských Pláních startující z Horské Kvildy. Za poznáním nivních společenstev se budete moci vydat podél ,,travnaté Vltavy", jinak známé jako řeka Řasnice.

,,Oblíbené jsou i výpravy do jinak nepřístupných přírodních rezervací v CHKO Šumava a novou cestou se vydáme na impozantní vrchol Ostrý na západě Šumavy. Pořádnou porci ,,divočiny" si nadělí účastníci dvoudenních výprav, kterých letos nabízíme už celkem 8 a to s přespáním v horských chatách na bavorské straně. Doposud bylo možno s Průvodci divočinou nocovat na vrcholech hor Luzný, Falkenstein a od loňska na Ostrém, letos nově v horské chatě Chamerhütte na Malém Javoru," vysvětluje Jan Dvořák, mluvčí Správy Národního parku Šumava.

Výpravy s průvodci divočinou si můžete rezervovat na internetových stránkách Správy Národního parku Šumava www.npsumava.cz od úterý 23. května - nabídka je pro celkem více než tisíc účastníků. Po předběžné rezervaci je nutno uhradit poplatek za průvodce - celodenní výprava stojí od 290 do 490 Kč.

Z důvodu zajištění obsazenosti všech termínů je možné zrušení rezervace bez většího storno poplatku pouze pět týdnů před samotnou akcí a výpravy se konají s alespoň 4 nebo 5 přihlášenými (celkový počet je u vybraných tras maximálně 11 osob). Důležité je upozornit, že Průvodci divočinou vyráží na výpravu za každého počasí a účastníci jdou na vlastní nebezpečí.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů