Úterý, 19. března 2024

Vědci vytvoří virtuální mapu zaniklých míst Šumavy

Vědci vytvoří virtuální mapu zaniklých míst Šumavy

Jihočeští a bavorští vědci virtuálně zrekonstruují zaniklá místa na Šumavě. S pomocí historických fotografií, starých map a počítačových simulací vytvoří interaktivní mapu lokalit, které po roce 1945 kvůli poválečnému dění zmizely z krajiny. Novinářům to dnes řekl vedoucí české části projektu Libor Dostálek z Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity. V první fázi prozkoumají vědci z jižních Čech a z Technické univerzity v Deggendorfu 40 míst. Začali loni na podzim, projekt potrvá tři roky. Náklady jsou asi 22 milionů korun, zhruba 85 procent pokryje dotace Evropské unie.

Tým se zaměří na místa zaniklá, částečně zaniklá nebo obnovená. Součástí mapy budou ukázky původního osídlení. Některé významné objekty vědci zrekonstruují i prostorově ve 3D. Šumavu zvolili záměrně. "Je příhraniční oblastí, která nás spojuje, a dále je to místo, které se v důsledku válečného dění a následného vysídlení původního obyvatelstva výrazně měnilo. Je zde proto co zkoumat," řekl vedoucí české části projektu Libor Dostálek z Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity (JU). Testovací verzi přístupnou pro veřejnost spustí letos na podzim.
Pro virtuální znovustvoření jednoho objektu potřebují vědci desítky fotografií a údajů, aby zachytili přesnou podobu místa. Využijí archivní dokumenty, historické mapy, fotografie, historické letecké snímky, terénní relikty v krajině, pracovat budou také s daty pořízenými z leteckého laserového skenování povrchu Země, takzvanými LiDARy. "Ty nám umožňují odfiltrovat vegetační pokryv a pozorovat například reliéfní stopy zaniklých polních systémů a pozůstatky zničených staveb," vysvětlil Dostálek.
Do výzkumu se zapojí i českokrumlovské Museum Fotoateliér Seidel, který vlastní archiv 122.000 historických fotografií. Josef Seidel na počátku 20. století, kdy ateliér vedl, fotografoval Šumavu, zachycoval tamní vesnice a osady, přírodu i obyvatele.
Mapa podle archeoložky týmu Kláry Paclíkové dokáže spojit boží muka s neexistujícím kostelem, umožní i virtuální cestování v čase. "V budoucnu bude mít veřejnost možnost některá data určovat: uvidí fotku a řeknou, že je to třeba jejich prababička," řekla vedoucí IT týmu Marta Vohnoutová.
V jižních Čechách je přes 300 zaniklých obcí a více než tisíc zaniklých osad, samot a hospodářských stavení. Zmizelou Šumavu připomíná i množství knih: loni vydal Roman Podhola 583 portrétů zmařené Šumavy a vyšla rovněž kniha Lipno - krajina pod hladinou, která čerpala i ze snímků Seidela.
Vědci z JU a z Deggendorfu spolupracují i jinak. Pomocí dronů budou na Šumavě hledat stromy napadené kůrovcem. Letos techniku zprovozní a otestují, příští rok začnou měřit v šumavských lesích. Letošní náklady na české straně činí tři miliony korun.
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů