Čtvrtek, 25. dubna 2024

Na Čukotce a Aljašce vzniká rusko-americký národní park

Na Čukotce a Aljašce vzniká rusko-americký národní park

Nový národní park zřídilo Rusko na samém východě Sibiře v oblasti poloostrova Čukotka. Park nazvaný Beringija je součástí rusko-amerického ekologického projektu, jehož cílem je vytvořit rozsáhlé chráněné území na obou březích Beringovy úžiny oddělující Čukotku od americké Aljašky.

Podle agentury RIA Novosti je rozloha nového ruského národního parku 18.000 čtverečních kilometrů, z nichž 3000 kilometrů tvoří moře. Status národního parku zaručuje chráněnému území lepší péči o místní vzácné živočichy i přírodní zdroje, zejména termální prameny. Na lepší péči státu a vyšší financování se mohou těšit i příslušníci původního obyvatelstva, tedy Čukčové a Eskymáci.

Bezprostředně po zřízení národního parku Beringija začnou podle RIA Novosti ruští a američtí experti pracovat na jeho propojení s aljašskou rezervací Bering Land Bridge, která už status národního parku má. S nápadem spojit ochranu obou území přišel už v roce 1990 tehdejší sovětský prezident Michail Gorbačov, ale realizovat se ho podařilo až téměř po čtvrtstoletí.

Nový ruský národní park nese jméno dánského mořeplavce Vituse Jonassena Beringa, který žil na přelomu 17. a 18. století. Plavil se ve službách ruského námořnictva a v roce 1728 po prozkoumání východní Čukotky jako první prokázal, že asijský a americký kontinent odděluje moře.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů