Pátek, 29. března 2024

Reakce MŽP na senátní návrh Zákona o Národním parku Šumava

Reakce MŽP na senátní návrh Zákona o Národním parku Šumava

"Plně respektuji právo senátorů na předložení vlastního návrhu zákona, ale bohužel musím přiznat, že tento návrh mne nepříjemně překvapil množstvím věcných i legislativních nedostatků. Mimo jiné např. nerespektuje skutečnost, že části Šumavy patří pod ochranu Evropské unie jako Evropsky významná lokalita, a z toho pro nás plynou určité závazky a povinnosti s rizikem sankcí v případě jejich neplnění. Dále je v několika bodech v rozporu se zákonem o ochraně přírody a krajiny, obsahuje řadu zbytečných detailů (např. stanovení sítě cest), které do zákona vůbec nepatří, zavádí zcela nesystémové kroky jako např. finanční náhrady a daňové kompenzace a obsahuje i řadu dalších problematických bodů. Návrh je podle mne určitým "slepencem" s cílem zohlednit do určité míry zájmy všech zúčastněných, ale obávám se, že tudy cesta nevede," okomentoval senátní návrh Zákona o NP Šumava ministr Brabec.

"Senátní návrh navíc vrací českou legislativu o mílový krok vzad. V návrhu zákona je upřednostněna péče o les v národním parku lesnímu zákonu. To je z dnešního pohledu zcela nepřípustné, neboť o lesy v národních parcích je nutné pečovat ve zvláštním režimu. Ostatně odborný lesní management, který vychází vstříc ochraně přírody, je základní kapitolou Plánu péče," pokračuje náměstek Dolejský.

"Z procesního hlediska je Návrh zákona o NP Šumava předkládán v rozporu se zákonným postupem. Nebyl řádně projednán s obcemi ani s vlastníky, kteří mohou být navrhovanou právní úpravou dotčeni, ani s nevládními organizacemi. Řada ustanovení pak nepřípustně novelizuje zákon o ochraně přírody a krajiny, zavádí neurčité a vágní právní pojmy a zavádí zcela odlišný právní režim pro jeden ze čtyř našich národních parků. To se nám jeví jako zcela nesystémové řešení," dodává Dolejský.

"Cílem MŽP je jednotný přístup ke všem národním parkům a zjednodušení související legislativy tak, aby každá drobná změna např. v cestní síti či dalších provozních záležitostech nemusela být řešena změnou zákona. Postupujeme tak, jak jsme slíbili. Nyní jsme dokončili Plán péče na zkrácené období 2014-2017, intenzivně pracujeme na návrhu nové zonace a v příštích měsících předložíme koncepční změnu současného zákona 114/1992 Sb. O ochraně přírody a krajiny tak, aby zde bylo jasně stanoveno poslání všech národních parků, včetně Šumavy, a jednotně stanoveny ochranné podmínky pro všechny parky. Dokumenty jako Zonace a Plán péče budou pak odborně reagovat na specifické potřeby ochrany přírody v jednotlivých národních parcích. Zjednodušením a sjednocením legislativy směřujeme k transparentnímu systému, který sníží množství výjimek, administrativu i náklady státní správy," uzavírá ministr Brabec.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů