Pátek, 19. dubna 2024

Nad sběrem svítidel, zářivek a žárovek má být větší kontrola

Zatím je podle zákona musejí k recyklaci odevzdávat firmy jako nebezpečný odpad, u domácností záleží jen na jejich dobrovolnosti.

Nad sběrem svítidel, zářivek a žárovek má být větší kontrola

Podle kritiků ale neexistuje dostatečná kontrola, jak lidé "úsporky" likvidují. Zlepšit by to měl nový zákon o výrobcích s ukončenou životností, který připravilo ministerstvo životního prostředí (MŽP) v rámci velké novely odpadového zákona. V současnosti je norma v Legislativní radě vlády.

Sběr vysloužilých svítidel, zářivek a žárovek se od roku 2005 řídí zákonem o odpadech. Stanovuje, že za osvětlovací zařízení zodpovídá jejich výrobce, a to až do doby ukončení jejich životnosti. Výrobci prostřednictvím kolektivních systémů vytvářejí síť sběrných nádob, do nichž se mají tyto výrobky odevzdávat.
Kromě toho, že nový zákon o výrobcích s ukončenou životností zákonný princip zachová, bude nově jejich výrobcům ukládat povinné množství, které budou muset každý rok od občanů a firem sesbírat. "Například pro rok 2016 bude pro všechna elektrozařízení stanoven povinný minimální zpětný odběr 41 procent," řekla ČTK Dominika Pospíšilová z tiskového oddělení MŽP.

Úřad proto očekává, že se sběrná síť pro odpadní osvětlovací zařízení zahustí a navýší se i zpracovatelské kapacity pro recyklaci. Zákon o výrobcích s ukončenou životností také stanoví pokuty až do výše 50 milionů korun. Kontrolním orgánem bude Česká inspekce životního prostředí.

"Pokud firmy vyhodí úsporky do koše nebo je zlikvidují neadekvátním způsobem, lze to těžko zjistit," popsala současný stav zástupkyně kolektivního systému Ekolamp Zuzana Adamcová. Upozornila, že legislativa nestanovuje zatím žádné cíle, kontrola prý nyní nefunguje a existuje pouze tlak na cenu. "Pokud tedy někdo nechá zlikvidovat úsporky nezákonným způsobem, těžko lze takové praktiky postihovat," dodala. Situace se nicméně prý rok od roku zlepšuje s rostoucí společenskou odpovědností.

Nový průzkum ukazuje, že občan je ochoten s vysloužilou zářivkou ujít do sběrného místa maximálně 1205 metrů. Nádoby jsou k dispozici téměř v každém obchodě s elektrotechnikou, supermarketu, na úřadě nebo sběrném dvoře. Systém sběru hradí hradí výrobci z recyklačních příspěvků, které platí lidé při koupi každé nové úsporné žárovky, zářivky a svítidla.

Loni sebraly a předaly české domácnosti a firmy k recyklaci 767 tun světelných zdrojů, což je podle systému Ekolamp téměř pět milionů kompaktních a lineárních zářivek, výbojek a LED světelných zdrojů. Odevzdané byly na více než 4,5 tisících sběrných místech. K bezpečné recyklaci tak bylo nepřímo odevzdáno více než 26 kilogramů toxické rtuti.

Oproti předchozímu roku ale došlo k poklesu u světelných zdrojů o 15 procent, jednalo se o zářivky všech druhů od kompaktních po lineární, a u průmyslových svítidel o 40 procent. Za deset let zpětného odběru světelných zdrojů odevzdali Češi podle statistik 44 milionů úsporných zářivek.

Šárka Mrázová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů