Čtvrtek, 25. dubna 2024

Už popáté se uskuteční Železné týdny na podporu sběru starého elektra

Už popáté se uskuteční Železné týdny na podporu sběru starého elektra

Už popáté se letos po celé České republice uskuteční tradiční akce s názvem Železný týden. Je určena ke zvýšení zpětného odběru vysloužilých spotřebičů, kterých každý Čech už nyní odevzdá ročně přes pět kilogramů. Od příštího roku ale čeká všechny členské státy Evropské unie zvýšení kvót.

,,Množství elektra odevzdaného k recyklaci se během září tradičně zvyšuje, Železný týden je pro naše spoluobčany velkou výzvou, během něj se vždy provětrají sklepy, garáže i půdy, kam se někdy během roku staré spotřebiče odkládají," říká Roman Tvrzník,generální ředitel kolektivního systému pro sběr a recyklaci spotřebičů ELEKTROWIN. Ten akci každoročně pořádá, jeho partnery jsou krajské úřady i jednotlivá města.

Od 2. do 15. září se v 10 českých, moravských a slezských městech uskuteční seriál zábavných a edukačních setkání s občany. ,,Lidem při nich připomeneme význam recyklace a poskytneme jim nejaktuálnější informace o možnostech zpětného odběru vysloužilých elektrozařízení," říká Táňa Modlová, ředitelka zákaznického oddělení ELEKTROWINu.

První setkání se uskuteční v Kroměříži, poslední v Jihlavě. Ve všech městech bude možné staré spotřebiče zároveň odevzdat přímo při akci a ještě za to získat odměnu. ,,Dopolední hodiny budou vyhrazeny pro školy a školky, protože výchova k ekologickému myšlení začíná už u nejmenších dětí," zdůrazňuje Táňa Modlová.

Vysloužilce z domácností může každý zdarma odevzdat nejen během akcí Železného týdne, ale na kterémkoli ze sběrných míst v celé ČR, a to po celý rok. Jen ELEKTROWIN už jich ve spolupráci s městy a obcemi, prodejci elektra nebo třeba dobrovolnými hasiči vytvořil na 13 000.

Češi mohou v recyklaci sloužit za vzor dalším zemím, které vstupovaly do EU ve stejnou dobu. Na dosažení stanoveného množství recyklovaného elektra měly všechny tehdejší nové členské země čas do konce roku 2008, Česká republika ale splnila tento požadavek jako jediná.

Pro všechny státy přitom platil jednotný požadavek - čtyři kilogramy na obyvatele ročně. Od roku 2016 se ale bude kvóta vypočítávat procentem z množství nově prodaných spotřebičů. Pro Čechy to bude znamenat přibližně sedm kilo ročně.

Po propadu zaviněném hospodářskou recesí a odkládáním výměny vybavení domácností množství odevzdaných spotřebičů v posledních dvou letech neustále roste. Loňský rok byl rekordní za celé poslední desetiletí, kdy se u nás spotřebiče sbírají a recyklují na základě zákona. Vysbíralo se jich celkem 58 000 tun, na ELEKTROWIN z toho připadá více než polovina.

Letos se podle odhadů na základě dosavadních výsledků může toto množství zvýšit až o 30 %.

Místa a termíny konání akcí Železných týdnů 2015

Kroměříž, Velké náměstí

středa 2. září

Přerov, náměstí T. G. Masaryka

čtvrtek 3. září

Opava, Slezské zemské muzeum

pátek 4. září

Most, 1. náměstí

pondělí 7. září

Karlovy Vary, třída T. G. M.

úterý 8. září

Kladno, Václavské náměstí

středa 9. září

Chrudim, Resselovo náměstí

čtvrtek 10. září

Náchod, Masarykovo náměstí

pátek 11. září

České Budějovice, náměstí Přemysla Otakara II

pondělí 14. září

Jihlava, Masarykovo náměstí

úterý 15. září

ELEKTROWIN a.s. je největším kolektivním systémem zaměřeným na zpětný odběr vysloužilých elektrospotřebičů v České republice. Funguje už desátým rokem - dne 25. 5. 2005 jej založili největší výrobci velkých a malých domácích spotřebičů. Od té doby již ELEKTROWIN zrecykloval přes 13 000 000 vyřazených elektrospotřebičů o hmotnosti více než 220 000 tun. Společnost zajišťuje sběr, zpracování, využití a odstranění elektrozařízení a elektroodpadu. Zaměřuje se na chladící zařízení, velké a malé elektrospotřebiče, elektrické a elektronické nástroje. Společnost není založená za účelem zisku. Sběrnou síť tvoří na bezmála 13 000 míst zpětného odběru. Více informací naleznete na www.elektrowin.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů