Čtvrtek, 28. března 2024

Co s vysloužilým telefonem či žehličkou? Řešením jsou červené kontejnery!

Staré mobilní telefony, klávesnice, fény, žehličky, přehrávače mp3 a další malé elektrospotřebiče doma najde téměř každý.

Co s vysloužilým telefonem či žehličkou? Řešením jsou červené kontejnery!

Kam však s nimi, když doslouží a doma už na ně není místo? Rozhodně ne do obyčejného kontejneru! Elektronická zařízení totiž obsahují nebezpečné látky, které se na skládce postupně uvolňují a nenávratně poškozují životní prostředí. Nezisková organizace ASEKOL proto rozmisťuje po České republice červené kontejnery na baterie a drobné elektrozařízení. Celkem jich je nyní 2 404. Odpad z těchto kontejnerů se ve zpracovatelském závodu bezpečně rozebere a z velké části znovu recykluje.

Třídění odpadu je dnes již běžná věc, lidé ale často zapomínají oddělit od směsného odpadu ten elektronický. Pro baterie a drobné domácí elektrospotřebiče, jako jsou například mobilní telefony, přehrávače mp3, elektronické hračky, kalkulačky a notebooky jsou po celé zemi k dispozici červené kontejnery ASEKOL. ,,Červené kontejnery využívá podle našich informací 60 % obyvatel České republiky. V minulém roce lidé vyhodili do červených kontejnerů více než 1 000 tun drobných spotřebičů, nejčastěji šlo o kuchyňské přístroje. Díky speciálním kontejnerům najdou spotřebiče další využití a jejich správnou recyklací se zabrání poškozování přírody," říká Martina Ďaďová, tisková mluvčí neziskové organizace ASEKOL.

Co patří do červených kontejnerů?

Červené kontejnery slouží na drobná elektrozařízení. Patří mezi ně:

  • mobilní telefony, vysílačky, navigace;
  • přehrávače mp3, diskmany, rádia;
  • notebooky, klávesnice, myši;
  • baterie a nabíječky,
  • kalkulačky, budíky;
  • elektronické hračky, auta na vysílačku, roboti;
  • menší kuchyňské spotřebiče (šlehače, toustovače, mixéry, drtiče ledu, rychlovarné konvice aj.);
  • fény a kulmy, elektrické kartáčky, holicí strojky;
  • žehličky, ruční vysavače;
  • další elektrospotřebiče do velikosti 40 × 50 centimetrů.

Do červených kontejnerů naopak nepatří velké spotřebiče (TV a monitory), zářivky či úsporné žárovky, které vyžadují speciální zacházení, a proto je potřeba donést je do sběrného dvora.

Zpětný odběr spotřebičů chrání životní prostředí a šetří zdroje

Staré spotřebiče v sobě mají nebezpečné látky jako například rtuť, olovo nebo kadmium. Ty se na klasické skládce uvolňují do půdy, vody a ovzduší, čímž poškozují životní prostředí. Spotřebiče vhozené do červených kontejnerů naproti tomu putují do recyklační linky, kde se pomocí různých separací získávají původní suroviny a materiály ke znovuvyužití. Zpětný odběr spotřebičů tak životnímu prostředí pomáhá hned dvakrát - chrání před únikem nebezpečných látek a zároveň recykluje již použité materiály. ,,Staré elektrozařízení obsahuje kromě nebezpečných látek i plasty, kovy či vzácné kovy, jako je palladium, zlato či stříbro. Znovu využít se dá až 80 % spotřebiče," vysvětluje Martina Ďaďová.

Červené kontejnery jsou rozmístěny po celé České republice. ASEKOL jejich počet během roku plánuje navýšit o dalších 1 000 kusů. Nejbližší kontejner lze vyhledat na www.cervenykontejner.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů