Pátek, 29. března 2024

Češi na sběrné místo ujdou maximálně 1382 metrů, nejpilnějším sběračem úsporných žárovek je obec z Pardubicka

Češi na sběrné místo ujdou maximálně 1382 metrů, nejpilnějším sběračem úsporných žárovek je obec z Pardubicka

Více než dvě třetiny tuzemských domácností ví, že úsporné zářivky nepatří do běžného odpadu, ale musí se odevzdat jako elektroodpad na sběrné místo. Důvodem je obsah recyklovatelných materiálů včetně toxické rtuti. V praxi však ,,úsporku" neekologicky do běžného odpadu vyhodí 20 % spotřebitelů. Lidé jsou navíc ochotni kesběrnému místu ujít maximálně 1382 metrů od bydliště. Vyplývá to z průzkumu společnosti EKOLAMP, který proběhl mezi 1219 respondenty prostřednictvím agentury Markent.

Čechům se - zejména díky firmám a velkoobchodům - daří dosahovat nadstandardní míry sběru úsporek: ,,Již nyní plníme limity EU pro sběr světelných zdrojů. Jen loni domácnosti a firmy předaly k recyklaci 734 tun světelných zdrojů, které obsahovaly zhruba 25 kg rtuti. Ta by teoreticky ve volné přírodě mohla znečistit vodu v objemu téměř dvou slapských přehrad," říká Zuzana Adamcová, zástupkyně společnosti EKOLAMP, která zajišťuje zpětný odběr a recyklaci světelných zdrojů a jiných osvětlovacích zařízení.

grafLídrem ve sběru jsou Královéhradecký kraj a Praha

V přepočtu sesbíraných světelných zdrojů na jednoho obyvatele je ve sběru lídrem Královéhradecký kraj a Praha, kde lidé odevzdali dvojnásobek úsporek než na jihu Moravy, Pardubicku, Ústecku či Vysočině.

Mezi obcemi jsouekologičtí přeborníci v Horních Ředicích, ležících u Holic na Pardubicku, kde sesbírali 2,3 kg na obyvatele, dálev jihomoravských Malhostovicích(1,4 kg/osobu) a v obci Rybník u České Třebové (0,8 kg/osobu). Vyplývá to ze studie Sběrač roku, která hodnotí tuzemské organizace z hlediska úspěšnosti sběru osvětlovacích zařízení.

V Česku přes 4520 sběrných míst

Vyřazené úsporné zářivky lze vrátit v obchodech s elektronikou, ve sběrných dvorech obcí či do malých sběrných nádob, které se nacházejí v obchodních centrech, na úřadech nebo v řadě firem: ,,Doposud jsme jich rozmístilivíce než 1900 a další přibývají. Celkový počet sběrných míst přesahuje 4520. Nejbližší sběrné místo je možné dohledat na www.ekolamp.cz," říká Zuzana Adamcová, zástupkyně společnosti EKOLAMP.

O společnosti EKOLAMP s.r.o.

Společnost EKOLAMP je nezisková organizace, která byla v roce 2005 založena tuzemskými pobočkami společností Philips, OSRAM, GE Industrial a NARVA B.E.L./ČR. EKOLAMP vytváří síť sběrných míst a zajišťuje sběr a svoz použitých osvětlovacích zařízení, jejich zpracování včetně následného materiálového využití a odstranění zbytkových odpadů.

Více informací na www.ekolamp.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů