Pátek, 29. března 2024

Koalice SZ, KDU-ČSL a STAN chtějí plošně kontejnery na bioodpad

Koalice SZ, KDU-ČSL a STAN chtějí plošně kontejnery na bioodpad

Trojkoalice Strany zelených (SZ), KDU-ČSL a STAN chtějí rozdělit Prahu na čtyři části a vypsat pro každou z nich zvlášť tendr na svoz odpadu. Praze podle zástupců trojkoalice hrozí kvůli končící smlouvě s Pražskými službami (PSAS) kolaps ve svozu odpadu. Zároveň chtějí ke kontejnerům na tříděný a směsný odpad přidat další, hnědý na bioodpad. Novinářům to dnes řekli zástupci trojkoalice zastupitel Prahy 4 Petr Štěpánek (SZ), starosta Ďáblic Miloš Rúžička (STAN) a předseda pražské KDU-ČSL Jan Wolf.

"Záměr současného vedení města nechat svážet komunální odpad na celém území Prahy pouze Pražské služby je špatný. Je třeba území rozdělit na čtyři svozové oblasti a každou soutěžit zvlášť. Monopol Pražských služeb ohýbá trh a brání konkurenci," řekl Štěpánek. Podle jeho názoru navíc v případě možné stávky v PSAS zkolabuje celý systém svozu odpadu.

Novinkou, kterou chce v Praze trojkoalice zavést, jsou kontejnery na biologický odpad. Popelnice na bioodpad si mohou nyní objednat jednotlivci, trojkoalice je chce zavést plošně. "Cílem je, aby se nehovořilo o odpadcích, ale surovinách, které lze dále zpracovat. Není nutné vše spalovat, či skládkovat. Jenže Praha v současné době nevytváří podmínky pro kompostování," řekl Růžička.

Hlavnímu městu navíc podle Štěpánka hrozí od listopadu kolaps ve svozu odpadu. Praze končí v listopadu smlouva s PSAS, nový tendr zatím vypsán nebyl. Pokud Praha zadá kontrakt PSAS formou jednacího řízení bez uveřejnění, může kontrakt podle trojkoalice zrušit Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). "Takové zadání odporuje evropskému právu hned ve třech bodech. Jedním z nich je například to, že PSAS mají více komerčních aktivit, než pro jednací řízení bez uveřejnění povoluje zákon," upozornil Štěpánek.

Komunální volby se budou konat na začátku října. Dnes do 16:00 mají strany poslední možnost podat kandidátky a přihlásit se do voleb. Do 23. srpna mohou přihlášené strany udělat případné změny v kandidátkách.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů