Pátek, 29. března 2024

Zeman podepsal novelu o nakládání s elektroodpadem

Zeman podepsal novelu o nakládání s elektroodpadem

V Česku vznikne Registr míst zpětného odběru vysloužilých elektrických spotřebičů. Přijetí novely po Česku žádá Evropská unie. Příslušný zákon dnes podepsal prezident Miloš Zeman, informoval ČTK jeho mluvčí Jiří Ovčáček.
Registr má obsahovat adresy všech sběrných míst pro vysloužilé elektrické spotřebiče bez ohledu na jejich provozovatele. "Umožní tak rychlou orientaci občanům, kde vysloužilé elektrické spotřebiče odevzdat," uvedl dříve ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Návrh novely má zajistit transpozici evropské směrnice o odpadních elektrických a elektronických zařízeních, která vstoupila předloni v platnost.

Návrh novely mimo jiné zavádí novou úpravu definice výrobce elektrozařízení, rozšíření povinnosti posledních prodejců odebírat použitá elektrozařízení či navýšení minimální úrovně dalšího využití elektroodpadu.

Poslanci chtěli novelu původně doplnit o zákaz skládkování recyklovatelného odpadu během deseti let. Obce měly kvůli tomu už od příštího roku zajistit tříděný sběr nejen papíru, plastů a skla, ale také kovů a biologicky rozložitelných odpadů. Poplatky za skládkování odpadu se měly postupně zvýšit ze současných 500 na 600 korun v roce 2015 a až na 1000 korun v roce 2020. Návrh prosazovali poslanci ANO, ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) ale od něj v červnu na poslední chvíli upustil.

Senát v červenci přes výhrady umožnil přijetí novely, senátoři měli ale obavy, zda navrhovaná koncepce nakládání s elektroodpadem nepovede k narušení hospodářské soutěže zpracovatelů tohoto druhu šrotu. Kvůli tomu horní komora novelu neschválila přímo, ale ani ji neodmítla a neupravila. Po uplynutí měsíční lhůty tak norma putovala k prezidentovi.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů