Úterý, 16. dubna 2024

Prahou plánovaná akvizice Pražských služeb padla

Prahou plánovaná akvizice Pražských služeb padla

Firma Northward Holdings Limited (NHL) neprodá pětinu akcií, které drží v akciové společnosti Pražské služby. Prahou roky plánovaná akvizice firmy za zhruba miliardu korun tak padá. Informace serveru E15.cz ČTK potvrdili ředitel Pražských služeb Patrik Roman a mediální zástupce NHL Michal Uryč. Město jako většinový vlastní Pražských služeb usilovalo o ovládnutí firmy, aby si od podzimu mohlo vlastními silami zajišťovat svoz odpadu.
Akvizici schválilo zastupitelstvo i orgány Pražských služeb. Za 19,3 procenta akcií mělo firmě NHL připadnout zhruba 800 milionů korun. Několik menšinových akcionářů proti připravovanému obchodu podalo žaloby s tím, že by jejich akcie znehodnotil.

"Možnosti jsme nevyužili z důvodu právní nejistoty spojené s žalobami drobných akcionářů," zdůvodnil Uryč. Zda je NHL ochotna dál o prodeji jednat nebo zda zvažuje prodej někomu jinému, nechtěl komentovat. "Valná hromada dala představenstvu pokyn vykoupit akcie. Představenstvo firmy se obrátí na radu města, aby rozhodla o dalším postupu," řekl ředitel Roman.

Pražské služby pro město zajišťují svozy odpadu za miliardy korun. Praha ovládnutím firmy směřovala k tomu, že jí bude moci v souladu se zákonem zadávat zakázky přímo bez výběrového řízení. Co bude dál, není jasné. Praha bude patrně muset smlouvu s Pražskými službami znovu bez soutěže prodloužit. Nynější smlouvy totiž na podzim končí.

Vyjádření náměstka primátora Jiřího Vávry (TOP 09), který měl obchod na starosti se ČTK nepodařilo získat. Vávrova mluvčí Daniela Prokopová ČTK řekla, že je náměstek na dovolené.

Protikorupční policie v souvislosti s hospodařením Pražských služeb v uplynulých dnech obvinila několik lidí.

Jana Hrubá

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů