Pátek, 29. března 2024

Prezident Zeman podepsal novelu zákona o odpadech

Prezident Zeman podepsal novelu zákona o odpadech

Prezident Miloš Zeman podepsal novelu zákona o odpadech. Za deset let tak bude v Česku zakázáno skládkování komunálního odpadu a recyklovatelných odpadů. Od ledna příštího roku se navíc zavede ve městech a obcích tříděný sběr kovů a bioodpadu. Podle Zemanova mluvčího Jiřího Ovčáčka prezident svůj podpis pod novelu připojil ve středu. Změny v odpadové politice budí velkou kritiku.

Zástupci měst a obcí, odpadové firmy i ekologové požadují po ministerstvu životního prostředí, aby novelu zpřesnilo vyhláškami. Podle nich kvůli novele může citelně zdražit odpadové hospodářství. Nedořešený je například prý zákaz skládkování nebo zabezpečení skládek. Novela podle nich výrazně změní směr odpadového hospodářství České republiky. Podle ekologů návrh podporuje spalovny.

Poslanci zákon poslali prezidentovi koncem září, jejich rozhodnutí předcházela zhruba dvouhodinová debata. Odmítli například senátní úpravu předlohy, podle níž by sběrny surovin nesměly vykupovat šrot s výjimkou autovraků od řadových občanů. Senátoři tak chtěli zamezit krádežím kovů. Výkup měl být možný jen od firem a živnostníků, jimž by sběrny platily výhradně bezhotovostně.

Novelu původně navrhl Senát pouze s cílem omezit možnost výkupu kradených kovů formou zrušení krajského souhlasu s provozováním nepoctivých sběren. Zákaz skládkování komunálního odpadu od roku 2024 přidala do normy Sněmovna. Předloha taky omezí množství materiálu, které může provozovatel skládky použít na její zabezpečení. Bude moci tvořit nejvýše pětinu celkové hmotnosti.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů