Čtvrtek, 28. března 2024

K osmi sběrným dvorům v Pardubicích by mohly přibýt ještě tři

K osmi sběrným dvorům v Pardubicích by mohly přibýt ještě tři

K osmi separačním dvorům v Pardubicích by v budoucnu mohla přibýt další tři sběrná místa na tříděný odpad. V současnosti lidé vytřídí čtvrtinu domácího odpadu. Díky nově zřízeným lokalitám by se poměr separovaného odpadu mohl ještě zvýšit, řekl dnes ČTK Jiří Strouhal ze Služeb města Pardubic.

"Chceme odpady co nejvíc separovat a omezit skládkování. Čím víc možností třídit lidem nabídneme, tím snížíme množství skládkovaného odpadu," řekl Strouhal.

Nové sběrné dvory musí podpořit město a musejí být schválené v územním plánu, což bude déle trvající proces. Z kontejnerů na sklo, papír a plasty služby ročně vyvezou tisíce tun materiálu. Díky tomu může být roční platba za likvidaci odpadu levnější.

"To, co získáme za sběr papíru nebo plastů, dáváme zpátky městu formou úpravy ceny. Rozšiřujeme také místa pro třídění," řekla ředitelka městské firmy Lea Tomková. Lidé nyní platí za odpad 500 korun ročně, reálná částka je však 800 korun. Za děti do šesti let rodiny platit nemusejí.

"V současnosti stále velké množství odpadu končí na skládkách, což je finančně náročná věc. Není zatím reálné, aby lidé nemuseli za komunální odpad platit," dodal Strouhal.

Kromě běžných druhotných surovin mají lidé z vilových čtvrtí několik let také možnost třídit bioodpad. Po dokončení oprav budou na třídě Míru podzemní kontejnery na plasty, sklo a papír. "Je to první vlaštovka. Hodí se do centra města, do historických částí, aby nehyzdily město," řekl Strouhal.

V soutěži v třídění odpadu nazvaném Perníková popelnice se Pardubice na předních příčkách neumísťují. Předloni se však staly skokany roku. Posunuly se o více než 400 míst do první třicítky měst a obcí v kraji. Dle tehdejší statistiky každý obyvatel Pardubic vytřídil 56 kilogramů papíru, plastů, skla a nápojových kartonů, což bylo více než 5000 tun separovaného odpadu za rok.

Lucie Jelínková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů