Čtvrtek, 28. března 2024

Školy odevzdaly 472 vysloužilých počítačů

Školy odevzdaly 472 vysloužilých počítačů

Źákům 81 českých škol se podařilo vybrat celkem 3,7 tun vysloužilých počítačů v rámci sběrové ekologické soutěže Seber si tablet. Nezisková organizace ASEKOL, která soutěž pořádala, odměnila deset škol novým tabletem.

Soutěž ve sběru starých počítačů probíhala od července do září a zapojilo se do ní více než 80 škol z celé České republiky. Každá škola, která v daném termínu odevzdala alespoň jeden vysloužilý počítač, se zařadila do slosování o deset nových tabletů. Celkově se školám podařilo vybrat 472 vysloužilých počítačů o celkové hmotnosti 3,7 tuny.

,,Jsme rádi, že se školám podařil tak skvělý výsledek. Když uvážíme, že už recyklací jediného počítače se uspoří tolik energie, kolik spotřebuje průměrný Čech za osm dní, nebo množství vody, které vystačí na deset sprchování," říká Kristina Mikulová, manažerka komunikace společnosti ASEKOL.

Soutěže se celkem účastnilo 81 škol. Deset vylosovaných škol ze 7 krajů získalo nový tablet, který do soutěže věnovala společnost ASEKOL. Předávání tabletů proběhnou na konci října a v listopadu.

Seznam vylosovaných škol

ŠKOLA

KRAJ

Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, České Budějovice

Jihočeský kraj

Základní škola Pod Vinohrady Uherský Brod

Jihomoravský kraj

Základní škola a Mateřská škola Dolní Dunajovice, okres Břeclav

Jihomoravský kraj

Základní škola Karla Klíče Hostinné

Královéhradecký kraj

Základní škola Orlová - Lutyně

Moravskoslezský kraj

Gymnázium, Třinec

Moravskoslezský kraj

Základní škola Třemošná

Plzeňský kraj

Gymnázium F. Palackého, Neratovice

Středočeský kraj

Základní škola a Mateřská škola Klobuky, okres Kladno

Středočeský kraj

Konzervatoř, Teplice

Ústecký kraj


,,Cílem soutěže však není jen snaha o sběr co možná největšího počtu vysloužilých počítačů, ale především seznámení dětí s důležitostí recyklace a správného nakládání se starým elektrem. Díky tomu si vštípí znalosti, které mohou přenést do svých domovů," vysvětluje Mikulová. V českých domácnostech se totiž nachází více než 18 milionů vysloužilých elektrospotřebičů, které již nikdo nevyužívá. Přitom recyklací každého kusu elektra lze znovu využít až 80 % všech materiálů. Bohužel však platí, že např. drobných elektrospotřebičů se k recyklaci bohužel dostane jen sotva čtvrtina.

Řada škol, které se do soutěže zapojily se učastní dlouhodobého projektu Recyklohraní aneb Ukliďme si svět. ,,Recyklohraní je ekologicko-vzdělávací program, jehož cílem je prohloubit znalosti žáků v oblasti třídění a recyklace odpadů a umožnit jim osobní zkušenost se zpětným odběrem baterií a použitých drobných elektrozařízení," popisuje Kristina Mikulová ze společnosti ASEKOL. ,,Přihlásit se je snadné a účastnit se mohou všechny školy. Plněním úkolů získávají body, za něž si mohou pořídit zajímavé odměny," dodává. V současnosti se do programu Recyklohraní aneb Ukliďme si svět zapojilo více než 3 200 škol z celé České republiky.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů