Čtvrtek, 25. dubna 2024

Soudní dvůr EU zamítl odvolání Itálie kvůli nelegálním skládkám

Soudní dvůr EU zamítl odvolání Itálie kvůli nelegálním skládkám

Soudní dvůr Evropské unie dnes potvrdil předchozí soudní rozhodnutí týkající se ilegálních skládek v Itálii. Itálie i podle názoru soudního dvora nedokázala těmto skládkám, množícím se v oblasti Neapole, zabránit. Soud zamítl odvolání italské vlády a potvrdil rozsudek nejvyššího soudu EU z roku 2007, který blokuje přes 46 milionů eur (1,3 miliardy Kč) z evropských fondů.

Tyto peníze měly být součástí programu, který z poloviny financovala EU a z poloviny Itálie a který měl řešit problém s odpadem v oblasti Kampánie. V tomto kdysi nejúrodnějším kraji Itálie se hromadí toxický odpad navzdory vládním slibům, že problém vyřeší.

Skládky se často spalují, což je považováno za příčinu zvýšeného výskytu rakoviny mezi obyvatelstvem. Za krizovou situaci s odpadem v neapolském kraji stojí podle agentury Reuters mafie, která si z tohoto citlivého odvětví udělala výnosný podnik. Skandál nabyl s časem rozměrů, které přesahují region Kampánie, protože mnozí provozovatelé skládek začali obchodovat i s odpadem ze zahraničí.

Poslankyně italské Demokratické strany Miriam Cominelliová dnes požádala ministerstvo ochrany životního prostředí, aby vyšetřilo obvinění, že odpad se nelegálně dováží i do okolí severoitalského města Brescia.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů