Pátek, 19. dubna 2024

Stavba plzeňské spalovny komunálního odpadu je za polovinou

Stavba plzeňské spalovny komunálního odpadu za více než dvě miliardy korun je za polovinou.

Stavba plzeňské spalovny komunálního odpadu je za polovinou

Zkušební provoz má začít 4. prosince 2015 a od ledna následujícího roku bude mít zařízení plný výkon, a může tedy už v roce 2016 zpracovat kolem 95.000 tun odpadu ročně. Investor, městská firma Plzeňská teplárenská, stále jedná s ministerstvem životního prostředí (MŽP) o možnosti evropské dotace. ČTK to řekl šéf představenstva teplárny Tomáš Drápela.

"Je klidně možné, že ji ještě dostaneme. Kdybychom byli ve standardním systému, tak jsme ji dávno měli. Pořád bojuji. Vycházím ze zdravého rozumu. Denně slyšíme, jak nejsou projekty a jak velké miliardy korun se budou vracet do Bruselu," uvedl. Podle něj by to byla škoda, protože spalovna je městský, a ne privátní projekt. Teplárna žádala o dotaci před třemi lety. Splnila všechny požadavky Evropské komise, stát ale nedotáhl plán odpadového hospodářství a zákon o odpadech.

"Pan ministr (Richard) Brabec, který za to nemůže, cítí morální dluh vůči Plzni, že sem dotace nedošla. Společně s jeho lidmi se snažíme hledat prostor pro to, aby do Plzně, když ne 450 milionů korun, tak alespoň něco přišlo," řekl Drápela.

Stavba spalovny už téměř smazala úvodní tříměsíční skluz. "Hlavní technologie je na stavbě. Je tam turbosoustrojí, kotel a 80 dělníků z Rakouska teď montuje provoz chemického čištění spalin," uvedl. Investor už zaplatil zhruba jeden a čtvrt miliardy korun, z toho většinu za technologii. Plánovaná cena 2,05 miliardy Kč se podle Drápely zatím daří držet.

"Škrtne se pod kotlem na přelomu června a července, kdy přivezeme první popelnice a provedeme zkoušky," uvedl Drápela. Polovinu potřeb spalovny zajistí odpad z Plzně. Další svozová místa budou v Kralovicích na severním Plzeňsku, kde se teplárna domluvila s odpadovou firmou Becker Bohemia. Dále vytvoří společný podnik s městem Klatovy, na jehož skládce by mělo vzniknout překladiště odpadů za zhruba 15 milionů korun.

Příští rok v září začne v Plzni nový systém svozu odpadu, který bude kompletně zajišťovat teplárna prostřednictvím své firmy Plzeňské komunální služby. Cena za svoz se sníží na polovinu, protože město odhlasovalo, že druhou polovinu za obyvatele zaplatí.

Václav Prokš

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů