Pátek, 29. března 2024

ČIŽP - Budeme rádi, když bude počet uložených pokut klesat

ČIŽP - Budeme rádi, když bude počet uložených pokut klesat

Od 1. ledna platí nová vyhláška Ministerstva životního prostředí. Ta ukládá městům a obcím třídit na svém území od 1. ledna kov (stejně jako plasty, papír či sklo) a bioodpad minimálně v období od 1. dubna do 31. října. Podle vládou schváleného plánu odpadového hospodářství je prioritou snížení maximálního množství biologicky rozložitelných komunálních odpadů ukládaných na skládky v roce 2020. A to tak, aby podíl této složky činil v roce 2020 nejvíce 35 procent z celkového množství biologicky rozložitelných komunálních odpadů vyprodukovaných v roce 1995.

,,Rozhodně se nechystáme ihned aktivně provádět kontroly plnění této vyhlášky, jiná situace však nastane v případě přijetí podnětu k provedení takové kontroly," řekl Erik Geuss, ředitel České inspekce životního prostředí (ČIŽP). V takovém případě zákon ukládá inspekci povinnost provést kontrolu a konstatovat, zda je podnět oprávněný či nikoliv. ,,Nutné je zdůraznit, že není naším cílem zvyšovat počet uložených pokut. Naopak, budeme rádi, pokud bude toto číslo klesat, bude více ukázněnějších podnikatelských subjektů i obcí a lidem se bude žít lépe," uvedl Geuss.

Pracovníci oblastních inspektorátů ČIŽP jsou podle jeho slov na konzultaci nových opatření ze strany obcí připraveni a nové povinnosti vzájemně diskutují už od loňského podzimu. Snaží se tak předejít případným prohřeškům a sankcím. Za nedodržení povinnosti zajistit třídění biologicky rozložitelného odpadu a kovů je totiž inspekce nucena uložit pokutu až do výše jednoho milionu korun.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů