Středa, 24. dubna 2024

První krizi Krnáčová ustojí, spor o miliardovou zakázku ale koalici

První krizi Krnáčová ustojí, spor o miliardovou zakázku ale koalici

Nové pražské primátorce Adrianě Krnáčové z hnutí ANO se tři měsíce po volbách příliš nedaří. Čelí kritice za pomalý rozběh prací, odsun svolávání zastupitelstva a od čtvrtka i první velké krizi ve vládnoucí koalici hnutí ANO, ČSSD a Trojkoalice, složené z politiků Strany zelených, KDU-ČSL a STAN.

Náměstek primátorky ze Strany zelených Matěj Stropnický totiž nehlasoval pro klíčový koaliční návrh na vypsání třináctimiliardového tendru na svoz komunálního odpadu v hlavním městě. Koalici zachránil až hlas nezařazené zastupitelky Moniky Krobové Hášové, která nedávno vystoupila z rozloženého klubu TOP 09.

"Za čtyři týdny bude další zastupitelstvo a do té doby musí být jasné, zda tato koalice má svých 33 hlasů, či nikoli. Budeme chtít od Trojkoalice jasné záruky toho, že zastupitelé budou respektovat koaliční smlouvu, kterou všichni podepsali," řekl po vypjatém jednání zastupitelstva jeden ze zastupitelů ČSSD, zkušený politik Karel Březina, v České televizi. Sám Stropnický své hlasování oficiálně nijak nevysvětlil.

Nestabilní koalice


I když koalice díky hlasu Moniky Krobové Hášové současný problém zřejmě ustojí, jde o předzvěst složité budoucí spolupráce. Matěj Stropnický dlouhodobě patří uvnitř strany Zelených mezi levicové aktivistické křídlo a už v době, kdy zelení byli součástí vládní koalice premiéra Mirka Topolánka, patřil mezi politiky, kteří koalici ubírali na stabilitě. Totéž teď podle informací HN dělá i na magistrátu.

Stabilitu koalice ale neposiluje ani samotná primátorka Krnáčová, která se dostala uvnitř hnutí ANO do sporu s velmi vlivnou předsedkyní pražské buňky, starostkou Prahy 10 Radmilou Kleslovou, patřící mezi nejbližší spolupracovníky předsedy Andreje Babiše. A slabinou je i politická nezkušenost Krnáčové, bývalé šéfky protikorupční organizace Transparency International.

Problémy za miliardy

Svoz komunálního odpadu trápil už předchozí dva primátory. Původní, řádně vysoutěžená zakázka skončila v roce 2011 a od té doby město jenprodlužuje spolupráci s předchozím vítězem - Pražskými službami. Primátor Bohuslav Svoboda z ODS sice zakázku na svoz odpadu vypsal, jenže do tendru se přihlásil jen jediný účastník, a navíc s výrazně vyšší cenou, než město chtělo. A tak soutěž padla a s ní i koalice ODS a ČSSD. Další řešení hledal i Svobodův nástupce Tomáš Hudeček (TOP 09). Usiloval především o to, aby Praha coby většinový vlastník Pražských služeb odkoupila zbylé akcie a stala se stoprocentním akcionářem.

Svoz odpadu by pak mohla zadávat přímo svým vlastním Pražským službám. Jenže Hudečkův plán zarazil Daniel Křetínský, který menšinový podíl odkoupil, výkup akcií zablokoval a naopak Praze nabídl, že za víc než tři miliardy korun koupí její většinový podíl. To ale bylo pro hlavní město nepřijatelné - zejména proto, že nechce přijít o malešickou spalovnu. Radním tak nezbylo než vypsat další tendr.

Pokud by ale v soutěži uspěl někdo jiný než Pražské služby, mohlo by to mít pro město i nepříjemné důsledky. Hodnota Pražských služeb by totiž mohla výrazně klesnout, a Praha by tak částečně znehodnotila své akcie, které v Pražských službách drží. Majetková vazba hlavního města na Pražské služby teď údajně stála i za posledním rozkolem v koalici.

Náměstek Matěj Stropnický totiž pro tendr odmítl hlasovat s tím, že za hlavní město sedí v dozorčí radě podniku a hlasováním by se dostal do střetu zájmů. Podle kuloárních informací mu ale teď především hrozí, že pokud zůstane v radě města, zúží se mu kompetence právě o Pražské služby. O jeho politické budoucnosti by se mohlo rozhodovat na úterním jednání koalice.


12,8 mld. Kč
je hodnota problémového tendru na svoz odpadu v Praze. Platit má na deset let.

AUTOR: Marie Bastlová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů