Čtvrtek, 18. dubna 2024

Nejvíce pokut od inspekce na severu Čech bylo za odpady

Nejvíce pokut od inspekce na severu Čech bylo za odpady

Česká inspekce životního prostředí loni uložila v Ústeckém kraji 220 pokut v celkové výši 14,8 milionu korun. Nejvíce prohřešků souviselo s nakládáním s odpady. ČTK to řekla Pavla Sibřinová z tiskového oddělení ČIŽP.

Ústecký oblastní inspektorát provedl v regionu loni 1463 kontrol, o rok dříve jich bylo 1397. V roce 2013 uložil 233 pokut v celkové výši 16,4 milionu korun. "Trend činnosti, co se týká počtu a výše pokut, je vyrovnaný, zdánlivý pokles je způsoben vyšším počtem poměrně vysokých pokut, které během roku 2014 nenabyly právní moci," vysvětlila Sibřinová.

Obdobně jako v minulých letech se nejvíce pokut týkalo nakládání s odpady, bylo jich 89 za zhruba osm milionů korun. Nejzávažnější případy se týkaly nelegálního skladování nebezpečných látek a odpadů v několika areálech bývalých provozů v regionu. Jde podle Sibřinové především o případ bývalé olejny Setuza v Lovosicích na Litoměřicku a bývalé Chemopharmy v Ústí nad Labem, kde správní řízení dosud neskončilo.

V areálu společnosti Wowitra v Lovosicích se našly tuny rizikových laboratorních chemikálií, další stovky tun látek s rizikovými vlastnostmi a také malé množství radioaktivních látek.

Loni inspektoři uložili tři pokuty v souvislosti s chemikáliemi v centru Lovosic. Jednu ve výši 500.000 korun společnosti Aniveg Eco, jakožto původnímu provozovateli areálu, další dvě ve výši milion korun a 750.000 Kč společnosti Wowitra. "Během roku byly v areálu provedeny další kontroly a předpokládá se zahájení dalšího řízení," doplnila Sibřinová.

Ústecký inspektorát doposud řídila Jana Moravcová. Nedávno ji společně s dalšími třemi řediteli oblastních inspektorátů odvolal nový šéf ČIŽP Erik Geuss. Jeden ředitel rezignoval. Na uvolněná místa inspekce vyhlásila výběrová řízení.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů