Úterý, 23. dubna 2024

Praha 8: Úklid Okrouhlíku za pomocí dobrovolníků

Praha 8:  Úklid Okrouhlíku za pomocí dobrovolníků

Úklid Okrouhlíku za pomoci dobrovolníků

  • Přírodní památka Okrouhlík už by neměla být vyhledávaným místem bezdomovců.
  • 28. března bude park za pomoci příznivců geocachingu uklizen.
  • MČ vyzývá občany, aby se do úklidu na dobrovolnické bázi zapojili.


Odbor životního prostředí a speciálních projektů řešil problematickou situaci v lokalitě přírodní památky Okrouhlík. Nedaleký park byl vyhledávaný bezdomovci, kteří v něm přebývali a park znečišťovali. Žádný z pozemků, kterých se tato problematika týkala, bohužel není ve vlastnictví ani ve správě MČ Praha 8. Z tohoto důvodu jsou možnosti zásahu městskou částí omezené. Přesto provedli referenti oddělení správy městské zeleně MČ Praha 8 spolu s kolegy z oddělení státní správy dne 5. února 2015 místní šetření ve spolupráci s hlídkou MP hl. m. Prahy.

Na pozemku mezi PP Okrouhlík a ulicí Nad Okrouhlíkem byly potvrzeny již dříve zjištěné nepovolené skládky odpadu. V dalším postupu byl odbor městské zeleně a odpadového hospodářství MHMP upozorněn zaměstnanci městské části Praha 8 na výskyt stanu na jím spravovaném pozemku a požádán o jeho odklizení. Ve věci pozemku s černými skládkami je situace komplikována, v současné době městská část čeká na vyjádření právního odboru.

,,Děláme vše proto, aby území přírodní památky Okrouhlík bylo opět místem pro příjemnou procházku, kde se lidé budou cítit bezpečně a budou si moci užívat přírody. Již jsme zaznamenali pozitivní ohlasy občanů na proaktivní přístup referentů odboru životního prostředí, určitě takto budeme postupovat i nadále," říká radní za životní prostředí Anna Kroutil.

,,Lokalita přírodní památky bude uklizena s podporou příznivců geocachingu. Doufáme, že se podaří zapojit i veřejnost," dodává radní.

Rádi bychom tímto vyzvali občany, kteří mají zájem s úklidem pomoci, aby dne 28. 3. 2015 přišli mezi 9 a 11 hodin, kdy bude úklid probíhat.

Fotografie z místního šetření na Okrouhlíku Fotografie z místního šetření na Okrouhlíku Fotografie z místního šetření na Okrouhlíku

P:S: Takový úklid by bohužel potřebovalo daleko více lokalit na Praze 8, zejména pak v Horní Libni.

ZDROJ: www.praha8.cz, upraveno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů