Úterý, 16. dubna 2024

Nejvíc elektroodpadu na obyvatele má Norsko

Nejvíc elektroodpadu na obyvatele má Norsko

Méně než jedna šestina elektroodpadu se ve světě recykluje. Vůbec nejvíce tímto způsobem znečišťují planetu Spojené státy, které loni zaznamenaly 7,1 milionu tun elektroodpadu, a Čína s šesti miliony tun. V přepočtu na jednoho obyvatele mají nejvíce tohoto druhu odpadu, který zahrnuje třeba staré mobilní telefony, fény či lednice, Norsko, Švýcarsko a Island. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na studii OSN.

Celosvětově dosáhlo v roce 2014 množství elektronického odpadu 41,8 milionu tun, přičemž pouze 6,6 milionu tun bylo odevzdáno k recyklaci. Materiál vyhozený ve formě elektroodpadu, jako je kupříkladu zlato, stříbro, železo a měď, měl hodnotu 52 miliard dolarů, uvedla Univerzita OSN.

"Celosvětově elektroodpad představuje cenný 'městský důl', velkou potenciální zásobárnu recyklovatelných materiálů," podotkl náměstek generálního tajemníka OSN David Malone.

Mezi největšími znečišťovateli elektronickým odpadem jsou za USA a Čínou Japonsko, Německo a Indie. V přepočtu na hlavu je nejhorší Norsko, kde na jednoho obyvatele připadalo v minulém roce 28 kilogramů elektroodpadu, následuje Švýcarsko, Island, Dánsko a Británie. V tomto hodnocení byly Spojené státy na 9. místě a Čína nebyla mezi nejhorší čtyřicítkou. V Africe se úroveň elektroodpadu pohybuje pod 1,7 kilogramu na obyvatele.

Malone upozornil rovněž na nebezpečné látky v elektroodpadu, kam se řadí také vyřazené mikrovlnné trouby, myčky, pračky nebo sušičky. "Nebezpečné složky elektronického odpadu současně představují 'toxický důl', s nímž je potřeba zacházet s mimořádnou opatrností," řekl s poukazem na rizikové látky jako olovo či rtuť.

Podle zprávy lze předpokládat, že elektroodpad ve světě do roku 2018 vzroste o více než 20 procent na 50 milionů tun vzhledem ke stoupajícímu prodeji a kratší životnosti domácích elektrospotřebičů a dalších elektronických zařízení

Jeden z autorů zprávy Rüdiger Kühr uvedl, že řada lidí si je vědoma globálního problému odpadů, ale často nechává stárnoucí hračky a mobilní telefony ležet doma ve sklepích či v zásuvkách.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů