Pátek, 29. března 2024

Vysoké Mýto chce odvážet tříděný odpad dům od domu

Vysoké Mýto chce odvážet tříděný odpad dům od domu

Radnice ve Vysokém Mýtě chce usnadnit třídění odpadů v domácnostech. Lidé by již papír a plasty nemuseli nosit do barevných kontejnerů, ale dostali by nádoby na tyto druhotné suroviny domů. Jednou měsíčně by si pro jejich obsah přijíždělo svozové auto, řekla ČTK Ivana Pokorná z Technických služeb Vysoké Mýto.

Nádoby na papír budou mít objem 120 litrů, na plast dvojnásobný. "Předpokládáme, že se nám zvýší množství vytříděného odpadu. Je to velký komfort, ale doufáme, že to dopadne dobře," uvedla Pokorná.

Pro začátek město na ověření systému vybralo několik lokalit s různým typem zástavby, kde domácnostem nabídne po 200 nádobách. Náklady projektu dosáhnou asi 5,5 milionu korun. Podmínkou jeho realizace je získání dotace na pořízení separačních nádob a svozového vozu.

Sběr vytříděného papíru, krabice od nápojů a plastů dům do domu zavedl již před lety také Letohrad na Orlickoústecku. Domácnosti pytle a balíky označují nálepkami s čárovými kódy, které dostanou od radnice, a uloží je před domem. Za ně získávají body a dostanou zpět část poplatku za odpad. Pytle si ale lidé musejí koupit sami v běžných obchodech. Podle Pokorné tím ale vzniká další odpad a poskytnuté slevy jsou náklady v podstatě eliminovány.

Vysoké Mýto se třídění a druhotnému využívání odpadů věnuje dlouhodobě. Už v dubnu 1989 byla postavena za městem třídící linka a lidé odpad separovali na dva druhy. V roce 1994 mohli začít využívat první zvony na plast, papír a sklo, o rok dříve začaly fungovat tři sběrné dvory, nyní jsou dva. V současnosti je ve městě 45 sběrných míst s 313 nádobami na pět druhů odpadů a dalších téměř 1000 na bioodpad. Město také vybudovalo vlastní kompostárnu a bioplynovou stanici na zpracování biologického odpadu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů