Čtvrtek, 28. března 2024

Havlíčkobrodská inspekce řešila hlavně černé skládky, ale i nedovolené nakládání s chemikáliemi či nepovolené kácení stromů

Havlíčkobrodská inspekce řešila hlavně černé skládky, ale i nedovolené nakládání s chemikáliemi či nepovolené kácení stromů

To jsou nejčastější případy, které v loňském roce řešili inspektoři České inspekce životního prostředí z Oblastního inspektorátu Havlíčkův Brod.

,,Loni jsme provedli více než 1 322 kontrol, což je téměř o osmdesát více než v roce 2013. Celkem jsme uložili tři sta šedesát pokut v celkové výši za více než sedm milionů korun," uvedl Jan Panský, ředitel Oblastního inspektorátu Havlíčkův Brod a dodal, že nejvíce pokut padlo za odpady, přičemž následovaly složky příroda, voda, vzduch a les.

,,Inspektoři se například zabývali případem nedovoleného vykácení lesa v Modlíkově u Přibyslavi o rozloze půl hektaru.

Primárním úkolem České inspekce životního prostředí není jen lidem rozdávat pokuty, ale především zlepšovat a chránit stav životního prostředí. ,,V neposlední řadě spolupracujeme i s policií, Českou obchodní inspekcí nebo celní správou," konstatoval ředitel Geuss.

Nejvyšší pokutu inspektoři v loňském roce uložili firmě Edite z Rudíkova na Třebíčsku, a to více než 400 tisíc korun.

,,Firma ve svém výrobním areálu prováděla terénní úpravy z velkého množství odpadové směsi. Šlo o zbytky ?z výroby betonových obkladů, zeminu, biologicky rozložitelný odpad, dřevo a plastové obaly v celkovém objemu téměř dva a půl tisíce metrů krychlových," popsal Panský s tím, že k úpravám neměla firma samozřejmě patřičné povolení.

Inspektoři provedli také v České republice více než pět set kontrol podle zákona o obchodování s ohroženými druhy rostlin a živočichů.

,,Zabaveno bylo více než čtyři tisíce exemplářů a devadesát dva kilogramů sahlepu, tedy prášku z hlíz orchidejí," uvedla tisková mluvčí Radka Burketová.

Ta pokračovala, že v prvním letošním čtvrtletí zahájili inspektoři v Kraji Vysočina 233 kontrol, přičemž ukončeno jich bylo již 213.

ZDROJ: zdarskydenik.cz, kráceno

Zdroj: zdarsky.denik.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů