Pátek, 29. března 2024

1,3 GW elektrické energie lze vyrobit z brazilského tuhého komunálního odpadu

1,3 GW elektrické energie lze vyrobit z brazilského tuhého komunálního odpadu

Brazílie hledá alternativní zdroje, které mohou přispět ke zvýšení energetického potenciálu a rozšíření energetické matrice země. Podle údajů Brazilské Asociace provozovatelů veřejných úklidových firem a zvláštních odpadů (Associaç?o Brasileira de Empresas de Limpeza Pública e Resíduos Especiais - ABRELPE), má Brazílie potenciál vyrábět 1,3 GW z elektrické energie z tuhého komunálního odpadu. Toto číslo odpovídá 932.000 MWh/měsíčně, což představuje dostatek energie pro 6.000.000 residenčních domů nebo pro více než 20 milionů obyvatel.

"Jedná se o velmi konzervativní odhad, který zvažuje potenciál výroby elektrické energie z bioplynu zachyceného na skládkách a také získání energie z odpadů. Jedná se o čisté a obnovitelné zdroje energie," řekl Carlos Silva Filho, výkonný ředitel asociace ABRELPE.

Průzkum organizace ukazuje, že v případě, že by tuhý komunální odpad v Brazílii byl správně likvidován na skládkách, mělo by být možné vytvořit až 536 MW energie z bioplynu. Ve většině provozovaných skládek v Brazílii, je dnes plyn pouze zachycen a spálen, aniž by byl využit jeho energetický potenciál.

Kromě bioplynu, je zde možnost získat energii tepelným zpracováním jinak nevyužitelných, nerecyklovatelných částí tuhého komunálního odpadu. Tímto způsobem je možné dosáhnout 742 MW za předpokladu ABRELPE, že 17 % směsi tuhého komunálního odpadu je dále nevyužitelný odpad, což je ekvivalent 13 milionů tun za rok.

"Kromě potenciálu pro výrobu energie by přijetí těchto řešení přineslo další výhody, jako je například snížení používání fosilních paliv v tepelných elektrárnách a snížení emisí skleníkových plynů. Je to životaschopná alternativa zejména pro městská centra, kde neexistují žádné plochy pro instalaci skládek," uzavírá generální ředitel ABRELPE.

Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade v Sao Paulu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů