Pátek, 29. března 2024

První výsledky vyhlášky MŽP o bezhotovostním výkupu kovů: Krádeží je letos o 55 % méně

První výsledky vyhlášky MŽP o bezhotovostním výkupu kovů: Krádeží je letos o 55 % méně

Vyhláška Ministerstva životního prostředí o bezhotovostním výkupu kovů, která platí od 1. března, nese první ovoce. Meziroční srovnání dat Policie ČR ukázalo, že krádeží kovů za letošní březen až květen oproti stejnému období loňského roku ubylo o 55 %. Škody, které krádežemi kovových předmětů zloději způsobili, klesly o 29 %.

Policejní data za březen až květen 2015, tedy od začátku platnosti vyhlášky MŽP o bezhotovostním výkupu kovů, ukazují, že oproti loňským 3414 trestným činům ve stejném období se způsobenou škodou za 123 milionů Kč došlo za první 3 měsíce fungování ,,bezhotovostní" vyhlášky k prudkému poklesu. Policejní statistiky evidují od letošního března celkem 1522 trestných činů se způsobenou škodou 88 milionů Kč. U počtu trestných činů to znamená dramatický pokles o 55 % [1]. Mírně klesající tendence krádeží kovů začala už v loňském roce. Nicméně aktuálně je na svém absolutním měsíčním minimu za posledních několik let.

,,Krádeže kovů jsou bolavou patou naší země. Tento komplikovaný problém s hlubokými kořeny vyžaduje důsledný a propracovaný přístup. Jsem rád, že první krok ze souhrnu chystaných opatření, konkrétně zavedení bezhotovostní platby, přináší takovéto výsledky. K těm významně přispěla také zvýšená kontrolní činnost ve sběrnách ze strany České inspekce životního prostředí, Policie ČR, nebo České obchodní inspekce. Ukazuje se postupně, že důsledná opatření v kombinaci s intenzivní prací kontrolorů v terénu mohou pomoci krádeže kovů v České republice postupně omezit, ne však úplně vymýtit. K tomu je třeba komplexní soubor dalších opatření, které budeme postupně zavádět. V první řadě jsme v novele zákona o odpadech, kterou nyní čeká hlasování ve sněmovně, přesně nadefinovali, že bezhotovostní platba je převod z účtu na účet, nebo poštovní poukázka, a nic jiného," vysvětluje ministr Richard Brabec.
Pokud novela projde následně Senátem a podepíše ji prezident, měla by začít platit už letos v říjnu. Kromě toho MŽP plánuje do dvou týdnů předložit vládě souhrnný materiál se souborem opatření k řešení této problematiky, který už prošel meziresortním připomínkovým řízením.
,,Jako jeden z hlavních problémů vidím jednoznačně počet sběren a výkupen kovů, ten je na obyvatele snad nejvyšší v celé Evropě. U takového počtu je takřka nemožné zajistit efektivní kontroly. Jedním z navrhovaných opatření je proto zpřísnit podmínky pro vydávání povolení sběrnám a následné relicencování všech sběren u nás. Přísnější podmínky pro získání licence připravované v novém zákoně o odpadech by pak mohly zahrnovat třeba povinné zavedení kamerového systému, prokazatelné odborné zaškolení personálu sběren ve vedení evidence apod. Součástí materiálu, který předložím vládě do dvou týdnů, pak bude i oficiální vznik tzv. ,,malé Kobry", speciálního meziresortního týmu působícího při České inspekci životního prostředí, který se během svých kontrol zaměřuje speciálně na potírání kriminality, která je s výkupem odpadních kovů spojená," dodává ministr Brabec.
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů