Sobota, 20. dubna 2024

Ubylo krádeží kovů, přibylo spotřebičů odevzdaných k recyklaci

Ubylo krádeží kovů, přibylo spotřebičů odevzdaných k recyklaci

Podle policejních statistik se krade méně kovů. Od letošního března došlo k 1522 krádežím se škodou 88 milionů Kč, zatímco loni jich za stejné období bylo 3414 se způsobenou škodou 123 milionů Kč. Ministerstvo životního prostředí to dává do souvislosti s vyhláškou, která platí od března 2015 a zakazuje výkup kovů ve sběrnách za hotové.

Poznatky, které tuto spojitost potvrzují, má i kolektivní systém pro sběr a recyklaci starých spotřebičů ELEKTROWIN. Za stejné období, ve kterém Policie ČR zaznamenala pokles krádeží o 55 %, odevzdali lidé na sběrných místech vytvořených tímto kolektivním systémem zhruba o 30 % spotřebičů více.

ELEKTROWIN má na starost hlavně sběr a recyklaci praček, sporáků nebo lednic, které rovněž obsahují velké množství kovů. Prodávat ve sběrnách se sice nesměly ani před vydáním vyhlášky, teprve její dopad ale zřejmě jejich ,,dodavatele" i provozovatele od porušování zákona odradil.

,,Pozorně jsme sledovali letošní výkazy z 13 000 míst zpětného odběru, která Elektrowin vytvořil. Získané údaje jednoznačně potvrzují výrazný nárůst: v květnu letošního roku bylo například odevzdáno k recyklaci 31 085 lednic, za stejné období roku 2014 jen 30 619," uvádí generální ředitel ELEKTROWIN a.s. Roman Tvrzník. Velkých spotřebičů - tedy praček nebo sporáků - se za loňský květen sesbíralo 18 617, letos v květnu už 23 770.

Loňský rok přitom přinesl historicky nejlepší výsledky za 10 let, kdy systém zpětného odběru a odděleného sběru starého elektra v ČR existuje.

,,Podle našeho názoru se zákaz výkupu za hotové na tomto nárůstu velmi výrazně podílí, považujeme jej dokonce za klíčový. K faktickému rozšíření sběrné sítě, která už dnes patří k nejhustším v Evropě, v tomto období nedošlo, neproběhla ani žádná mimořádně masivní informační kampaň," dodává Tvrzník.

Sběrny zákaz obcházejí

Jen pár dnů poté, co nové opatření vstoupilo v platnost, se v médiích objevily první informace, jak je sběrny obcházejí. Někde začali za šrot vydávat směnky, které obratem propláceli. Česká inspekce životního prostředí to zjistila na Mostecku a ve středních Čechách.

Před jednou brněnskou sběrnou se zase objevilo nákladní auto, jehož posádka platila hotově a bez vážení, načež železo sama odevzdala s tím, že peníze si nechá (přesně podle vyhlášky) poslat na účet.

Jak to řeší ve světě

Hotovostní výplaty výkupnám kovů zakázala například v roce 2011 Francie. Tamější sběrny nejenže vyplácejí peníze výhradně bezhotovostně, ale ještě musí o každé platbě informovat daňovou správu. Za dobu fungování tohoto modelu stouplo ve Francii množství velkých domácích spotřebičů předaných k recyklaci, ne do sběren, o celou třetinu.

Před dvěma lety přešla na bezhotovostní režim Velká Británie, od příštího roku se k tomu chystá Slovensko. Na dlaň se nesmí ve výkupnách kovů vyplácet v Maďarsku. V Německu se platí na ruku do tří set eur.

Nové kvóty přitvrdí požadavky

Zvyšování počtu spotřebičů odevzdaných k recyklaci má zásadní význam i pro plnění závazků České republiky vůči Evropské unii. Zatím jako jediná z někdejších postkomunistických zemí plníme a dokonce překračujeme požadavek evropské směrnice, podle kterého se musí v každé členské zemi ročně vysbírat nejméně čtyři kilogramy na každého obyvatele.

Už příští rok ale vstoupí v platnost nový způsob výpočtu těchto kvót. Česká republika bude muset zajistit sběr a recyklaci takového množství starého elektra, které odpovídá 40 procentům hmotnosti ročně prodaných nových spotřebičů.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů