Pátek, 29. března 2024

V Plzni se od září o svoz komunálních odpadů stará město

V Plzni se od září o svoz komunálních odpadů stará město

V Plzni začne od 1. září platit kompletní změna systému nakládání se směsným komunálním odpadem. Dosud si svoz popelnic domlouvali majitelé domů s jednotlivými svozovými firmami, od září bude mít komunální odpad a jeho likvidaci plně na starosti město prostřednictvím společnosti Čistá Plzeň. Pro obyvatele to bude v průměru znamenat až poloviční úsporu na poplatcích za svoz odpadu, řekl dnes ČTK při zahájení provozu Čisté Plzně primátor Martin Zrzavecký (ČSSD).

"Je to převrat. Je to po 14 letech, kdy město nebylo schopno plnit zákon o odpadovém hospodářství," řekl. Připustil, že vzhledem k přechodu na nový mohou vzniknout někde počáteční potíže. Zavedením jedné svozové firmy se navíc už nebude opakovat dosavadní situace, kdy se například v jedné ulici objevila dvě auta různých svozových firem, což zejména v pracovní dobu v historickém centru působilo potíže v dopravě.
Od září začnou plzeňské ulice brázdit popelářská auta, která postupně dostanou jednotný zeleno-bílý design Čisté Plzně, do zelených montérek se od září převléknou také popeláři. Protože se městu nepodařilo ve výběrové soutěži pořídit si vlastní popelářské vozy, uzavřelo zatím smlouvu o pronájmu vozů se třemi svozovými firmami. Čistá Plzeň má tak k dispozici 26 vozů, z toho je 22 klasických, dvě auta jsou kontejnerové nosiče a dvě malá na uklízení nepořádku kolem popelnic a na černých skládkách, řekl jednatel společnosti Petr Baloun. Jeden velký popelářský vůz podle něj najezdí v průměru denně kolem sta kilometrů. Ředitel Čisté Plzně Tomáš Ženatý doplnil, že časem chce firma dokoupit ještě malý vůz, který projede i úzkými ulicemi zahrádkářských kolonií.

Podle primátorova náměstka Pavla Šindeláře (ODS) město původně chtělo vybrat na nakládání s odpady soukromou firmu, ani ve třech soutěžích se to postupně nepodařilo, a radnice proto rozhodla o vzniku Čisté Plzně. Ještě v srpnu přitom nebylo jisté, s čím bude firma popelnice vysypávat. Dohodu se soukromými firmami se podařilo uzavřít až kolem poloviny srpna. "Od toho okamžiku se musely nastavit nové trasy," řekl Šindelář.

Čistá Plzeň patří pod městem plně ovládanou Plzeňskou teplárenskou. Zatím se bude směsný komunální odpad vozit na skládky, zhruba od poloviny příštího roku by ho měla využívat nová spalovna teplárny v Chotíkově. V noci na úterý převezme Čistá Plzeň formálně kolem 20.000 popelnic, zaměstnance i vozy. Každá popelnice je zaměřena přes GPS. Pomáhá to v plánování tras i vyhodnocování efektivity systému. O svoz se bude starat asi stovka pracovníků.

Obyvatelé se museli nově povinně registrovat. Do konce července to stihlo zhruba 80 procent majitelů popelnic, další se postupně přihlašovali. Nyní je jich registrováno 90 procent, ostatní budou zaregistrováni z moci úřední, dodal Ženatý. Ročně vyprodukuje 170.000 Plzeňanů zhruba 35.000 tun odpadu. Za 120 litrové popelnice se svozem jednou za dva týdny, o něž mají nejčastěji zájem lidé z rodinných domů, zaplatí nyní 732 korun ročně. Na sídlištích je poptávka po kontejnerech s objemem 1100 litrů. Za ně se při svozu jednou za dva týdny bude platit ročně 4008 korun.

Lada Pešková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů