Čtvrtek, 25. dubna 2024

Libanonci, vyčerpaní krizí kolem odpadu, vtrhli na ministerstvo

Libanonci, vyčerpaní krizí kolem odpadu, vtrhli na ministerstvo

Několik desítek Libanonců dnes v Bejrútu na několik hodin vtrhlo na ministerstvo životního prostředí a požadovalo odstoupení ministra Muhammada Mašnúka, další stovky jich protestovaly před budovou. Lidé už proti vládě demonstrují několik týdnů a jednou z příčin jejich nespokojenosti je krize kolem odvozu odpadků z ulic Bejrútu. Večer policisté z budovy několik aktivistů vyvlekli, nejméně jeden při tom utrpěl zranění, uvedla agentura AP. Asi po devíti hodinách od zahájení protestu již v budově nezbyl žádný z demonstrantů.

Demonstranti uvedli, že je policie při vytlačování z budovy zbila. Ministr vnitra ale naopak prohlásil, že s aktivisty byla uzavřena dohoda s tím, že budou moci ministerstvo v klidu opustit. "Dnes se ukázalo, že tato vláda nechce poslouchat svůj vlastní lid," uvedl jeden z organizátorů protestu. Jak dodal, ve svých akcích prý aktivisté budou pokračovat.

Protesty konané původně kvůli odpadkům postupně přerostly v protivládní akce, které se konají pod heslem "Páchnete". Účastníci dnešní demonstrace pohrozili dalšími protestními akcemi a asi 30 z nich si prorazilo cestu až do osmého patra, kde je ministrova kancelář. V budově aktivisté několik hodin seděli na zemi a vykřikovali hesla proti ministrovi, který se zabarikádoval v jedné z kanceláří. "Odstup, odstup," skandovali.

Zatím největší protest se konal v sobotu, při jedné z minulých akcí zasahovala policie i vodními děly a slzným plynem. Předseda parlamentu Nabí Barrí v sobotu vyzval politiky, aby se pokusili vleklou vládní krizi řešit. Odmítl výzvy demonstrantů k odvolání vlády a řekl, že je problémy třeba řešit v rámci současného kabinetu.

Libanonský politický systém je dlouhodobě ochromen neshodami mezi jednotlivými stranami a skupinami zastupujícími různé etnické a náboženské skupiny. Kvůli nim nemá země například od loňska prezidenta, protože parlament, který má jmenovat toho nového, není schopen se dohodnout nebo se k volbě sejít.

Mnozí Libanonci krizi kolem odpadu ztotožňují s krizí ve vládě a říkají, že obojí je prohnilé. Kritizují politiky za to, že jsou zkorumpovaní, jen se snaží ze všech sil udržet u moci a nedokážou obyvatelům zajistit základní služby.

Odpad se vrší od července, kdy obyvatelé zablokovali vjezdy na hlavní skládku pro Bejrút, ležící poblíž jejich vesnic. Skládka byla otevřena v roce 1997 s tím, že hlavnímu městu a několika dalším oblastem bude sloužit jen několik let, než se najde řešení pro celý Libanon. Kapacita byla původně na dva miliony tun odpadu, nyní je v ní už 15 milionů tun. Občané se snažili vynutit si protesty uzavření skládky už loni a protest ukončili, když jim vláda slíbila, že problém bude do letošního 17. července vyřešen.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů