Pátek, 29. března 2024

Praha by měla do 2020 zdvojnásobit recyklaci stavebního odpadu

Praha by měla do 2020 zdvojnásobit recyklaci stavebního odpadu

Praha by měla do roku 2020 zhruba zdvojnásobit využití stavebního odpadu. Ročně by tak mělo být zpracováno o 388.000 tun odpadu více než dosud. Stavební odpad tvoří 72 procent z více než 3,5 milionů tun, které Praha vyprodukuje. Na veřejném projednání Plánu odpadového hospodářství (POH) to řekl Karel Bursa ze společnosti ISES, která POH zpracovávala. Finální verzi POH by měla mít Praha do konce listopadu 2015.

Celkem by se tak za pět let mělo v hlavním městě opětovně využívat až 70 procent stavebního a demoličního odpadu. Jedním ze způsobů, jak toho dosáhnout, by podle POH byla povinnost využívat při veřejných stavbách namísto přírodních zdrojů recykláty. To by se mohlo stát součástí projektu stavby, kde by bylo rovněž uvedeno, co s odpadem po dokončení stavby bude, aby neskončil celý na skládce.

V rámci nakládání s odpady bude muset Praha také vybudovat kompostárnu. Podle Burzy Praha ji sice v Malešicích má, ta ale není typickou kompostárnou - bioodpad se tu pouze vybírá, ale zpracovává se mimo území Prahy. "Praha jako takto velké město by se o své odpady měla starat," řekl Bárta. V současné chvíli město dokončuje přípravu stavby první kompostárny ve Slivenci, o její stavbě letos rozhodlo vedení Prahy.

V rámci sběru tříděného odpadu musí Praha zrevidovat počet míst, kde kontejnery stojí. Najít, kam je možné je ještě přidat, kde zřídit nové nebo kde je s nimi případně problém, řekl Bárta. Podle něj je rovněž důležitá informovanost obyvatel o třídění.

Na vedení Prahy pak čeká kromě jiného také vyřešit problém nakládání s kaly z Ústřední čistírny odpadních vod, rozšíření počtu sběrných dvorů, zlepšení a vyšší podpora sběru elektroodpadu nebo vytvoření způsobu nakládání s odpady z gastronomie.

POH je pro Prahu klíčový dokument, jehož vytvoření jí ukládá rozhodnutí státu o nakládání s odpady. Praha jej začala vypracovávat letos v únoru. Projednat a schválit jej pak musí vedení Prahy.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů