Pátek, 29. března 2024

Téměř 700 žádostí skoro za 5 miliard: Skončil příjem žádostí u 6 výzev z OPŽP 2014-2020

Téměř 700 žádostí skoro za 5 miliard: Skončil příjem žádostí u 6 výzev z OPŽP 2014-2020

V pátek 13. listopadu ukončil Státní fond životního prostředí ČR příjem žádostí u šesti výzev Operačního programu Životní prostředí. Ty mohli zájemci o dotaci od 14. srpna podávat na projekty zaměřené na zlepšování kvality vody nebo například na nové investice do odpadového hospodářství.

,,Po uzavřené první výzvě na kotlíkové dotace s alokací 3 miliardy Kč a výzvě zaměřené převážně na zeleň ve městech se jedná již o třetí kolo ukončovaných výzev. Pokračujeme tak v nastaveném zrychleném tempu efektivní administrace a čerpání evropských dotací na kvalitní projekty," vysvětluje ministr Richard Brabec. ,,Aktuálně ukončené výzvy byly zaměřené i na oblast odpadového hospodářství, kde jsem slíbil, že budeme průběžně vyhlašovat výzvy, a tento slib plním i v novém OPŽP. Naším cílem je i nadále pokračovat v co největším snižování nákladů pro obce v souvislosti s letos zavedenou povinností třídit nové komodity, a zamezit tak účtování nového třídění do poplatků za svoz odpadu občanům," doplňuje Richard Brabec.

Státní fond životního prostředí ČR přijal 683 žádostí v celkové výši 4,72 miliardy korun, přičemž poslední žádost byla v elektronickém systému podána 13. listopadu ve 23.55 hod., tedy doslova 5 minut před dvanáctou. Nejvíce žádostí Fond obdržel na projekty v 5. výzvě, zaměřené na odpady a materiálové toky, ekologické zátěže a rizika, konkrétně přišlo 465 žádostí za 2,06 miliardy korun.

Výzvy byly rovněž určené pro tzv. fázované vodohospodářské projekty, u kterých realizace prvních etap těchto projektů se aktuálně dokončuje z OPŽP 2007-2013, a na ně navážou etapy druhé z OPŽP 2014-2020. Velký zájem měli žadatelé také o projekty na protipovodňová opatření nebo na preventivní protipovodňovou ochranu, ve kterých si zájemci řekli o dotaci přes 1 miliardu Kč.

,,U všech výzev byla podanými žádostmi překročena vyhlášená alokace, což dokládá správnost nastavení parametrů všech výzev, a dobrou vizitkou je rovněž práce krajských pracovišť Fondu, které pomáhaly žadatelům zejména s vyplňováním žádostí v novém systému IS KP 2014+," okomentoval výsledky uzavřených výzev Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí ČR.

Během výzev do OPŽP 2014-2020 se podávají tzv. plné žádosti, po jejichž schválení může být neprodleně zahájeno financování projektů. Přehled právě otevřených výzev a harmonogram na další období naleznou zájemci na webových stránkách programu www.opzp.cz.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů