Pátek, 29. března 2024

Společnosti Perena Liberec s.r.o. byla uložena výchovná pokuta padesát tisíc korun

Společnosti Perena Liberec s.r.o. byla uložena výchovná pokuta padesát tisíc korun

Pokutu padesát tisíc korun uložila Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) v Liberci společnosti Perena Liberec s.r.o. Firma provozovala své mobilní zařízení k využívání - třídění a recyklaci stavebních odpadů ve své provozovně v Liberci - Krásná Studánka na jiném místě, než jí dovoloval platný souhlas k provozu zařízení vydaný Krajským úřadem Libereckého kraje.

Při šetření podnětu občanů na provoz zařízení bylo mobilní zařízení Finlay 693 Supertruck pro třídění stavebních odpadů umístěno asi 90 m od povoleného stanoviště. Tímto chtěl provozovatel zařízení, podle jeho sdělení, zamezit další prašnosti a hluku a zkrátit přepravu od tohoto zařízení k deponii přetříděného materiálu. Tuto argumentaci však nemohli inspektoři ČIŽP přijmout, protože jednou z podmínek souhlasu k provozu mobilního zařízení bylo přesné umístění zařízení, které vyplynulo z hlukové studie provedené hygienickou stanicí s ohledem na okolní bytovou zástavbu. Navíc místo uvedené deponie materiálu nebylo podle příslušné legislativy povoleno.

,,Při stanovení výše pokuty jsme vzali v úvahu relativně nízkou závažnost ohrožení životního prostředí a to, že společnost ihned po kontrole zahájila kroky k odstranění nevyhovujícího stavu. Na druhé straně se však jedná o hlučný a prašný provoz, který byl v minulosti předmětem stížností občanů. Inspektoři už dříve kontrolovali a s provozovatelem několikrát projednávali nutnost dodržení vydaných podmínek, včetně umístění zařízení," řekla Hana Kolářová, ředitelka Oblastního inspektorátu ČIŽP v Liberci.

Při řešení případu spolupracovali inspektoři i s ostatními orgány státní správy (Stavebním úřadem, Krajskou hygienickou stanicí, odborem životního prostředí Magistrátu Města Liberec a s Krajským úřadem Libereckého kraje). Projednáván byl především další postup a opatření týkající se hlavně změny provozního řádu předmětného zařízení tak, aby jeho provoz byl v souladu s legislativou.

P9102147.jpg

Zdroj: ČIŽP

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů