Čtvrtek, 25. dubna 2024

Nově objeveným bakteriím slouží PET lahve jako potrava

Nově objeveným bakteriím slouží PET lahve jako potrava

Japonští vědci objevili bakterii, která je schopná rozrušit strukturu plastových lahví, až postupně dojde k jejich úplnému zničení. V době, kdy firmy ročně produkují přes 45 miliónů tun výrobků z polyethylentereftalátu (PET), jejichž zbytky efektivně devastují životní prostředí, jde o významný objev. Studie byla zveřejněna v magazínu Science.

Tým vědců pod vedením Šosukeho Yošidy z technologického institutu v Kjótu objevil novou bakterii při analýze 250 vzorků ze zařízení, kde se recyklují výrobky z PET.

Vědci zjistili, že bakterie, kterou nazvali Ideonella sakaiensis, využívá k degradaci plastu dvou enzymů. Pomocí nich rozkládá molekulární vazbu hlavních složek PET, tedy ethylenglykolu a kyseliny tereftalové, a využívá je jako potravu zdroj energie.

Tato bakterie je schopná úplně zničit výrobek z PET během šesti týdnů, týká se to však pouze méně kvalitních produktů. K likvidaci PET lahví, které se řadí mezi výrobky kvalitnější, by bylo zapotřebí bakterii zušlechtit, tedy pokud se uvažuje o masovém ekologickém využití, protože jejich zničení trvá Ideonelle mnohem déle.

S výrobou předmětů z PET se začalo před 70 lety, předpokládá se proto, že bakterie se vyvinula relativně nedávno. Dřívější výzkumy odhalily existenci houby Fusarium oxysporum cutinase, která PET likviduje, v případě bakterie však Ideonella drží prvenství.

V moři podle listu The Guardian ročně končí zhruba osm miliónů tun plastu, podstatná část z toho jsou produkty z PET. Využití nově objevené bakterie k likvidaci plovoucího odpadu je zatím nejasné, podle odborníků by však její výzkum mohl vést k výrobě biologických přípravků, které by to umožnily.

Zdroj:

Novinky

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů