Čtvrtek, 28. března 2024

Za nelegální skládku v Rádle uložila ČIŽP pokuty za 1,2 mil. Kč

Za nelegální skládku v Rádle uložila ČIŽP pokuty za 1,2 mil. Kč

V souvislosti s nelegální skládkou stavebního odpadu v Rádle na Jablonecku vyměřila Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) firmě FAMACHALA pokutu 450.000 korun a vede řízení i s dalšími firmami, které do Rádla odpady vozily. Inspektoři už uložili dalších sedm pokut dohromady za 745.000 korun. Šetření nekončí, v této věci jsou zahájena další řízení a případ šetří i policie, sdělila dnes novinářům ředitelka Oblastního inspektorátu ČIŽP v Liberci Hana Kolářová. Stanovisko firmy ČTK zjišťuje.

Případ nelegální skládky je za loňský rok v Libereckém kraji největší. Celkem provedli inspektoři 800 kontrol a uložili 147 pokut, z toho 127 pokut dohromady za více než 5,65 milionu korun už nabylo právní moci. Nejvíce pokut bylo právě za nakládání s odpady. O vyměření sankce firmě FAMACHALA informovala inspekce už loni na podzim. Firma navezla do lesa velké množství odpadu. "V té době jsme ještě nevěděli, že je tam asi 5800 metrů krychlových stavebního odpadu a bohužel se tam poměrně dost vyskytují i nebezpečné složky," řekla Kolářová.

V odpadu objevili inspektoři mimo jiné i azbest, který je karcinogenní a nakládání s ním podléhá přísným pravidlům. "Proto se případem zabývá i policie," řekla Kolářová. Policie zatím vyšetřování neuzavřela. Inspektoři usilují o to, aby nelegální skládka z lesního pozemku o rozloze zhruba fotbalového hřiště zmizela. "Firma má do 30. června odpad odklidit, jednatel to sice slíbil, podle posledních kontrol se tam s tím ale moc nehýbe," řekla Kolářová. Inspektoři v případu odhalili i řadu dalších provinění v nakládání s odpadem, šetření proto podle ředitelky nekončí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů