Pátek, 19. dubna 2024

Příbram odkoupí pozemky pro rozšíření skládky Bytíz

Příbram odkoupí pozemky pro rozšíření skládky Bytíz

Příbram nechala zbourat chátrající budovy u skládky Bytíz bránící jejímu rozšíření. Práce na druhé etapě skládky ale ještě nemohou začít. Podle starosty Jindřicha Vařeky (ANO) musejí být nejdříve vyřešeny pozemkové vztahy. Radnice se už dohodla na odkoupení pozemků nutných pro tuto etapu od státního podniku Diamo, řekl dnes Vařeka novinářům.

"Je zapotřebí urychleně začít stavět druhou etapu, to jsou zemní práce, fólie a všechno to, co je předepsáno v projektu. K tomu, aby to mohlo začít, se nejdřív musejí vyřešit vztahy pozemkové," upozornil starosta. Město podle něj pozemky odkoupí za cenu stanovenou znaleckým posudkem.

Až budou pozemky pod budoucí skládkou patřit městu, rozhodne se, zda je bude pronajímat, nebo je třeba prodá. Podle starosty je otázkou, zda je výhrou kupovat pozemek, na němž bude skládka a město za něj bude příštích 30 let zodpovědné. "Ale vypadá to, že my tím směrem půjdeme. Nezříkáme se toho břemene," uvedl.

Provozovatel skládky, společnost SVZ Centrum, už dříve upozorňoval na to, že se skládka rychle plní a městu hrozí, že bude muset odpad vozit jinam, což by znamenalo vyšší náklady.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů