Pátek, 29. března 2024

Motivační systém třídění odpadu se Ústí nad Orlicí osvědčil

 Motivační systém třídění odpadu se Ústí nad Orlicí osvědčil

Po letošním zavedení motivačního sběru tříděného odpadu v Ústí nad Orlicí množství odevzdaného papíru, plastů a nápojových kartonů výrazně vzrostlo. Lidé je mohou třídit do pytlů, za každý dostanou desetikorunovou slevu na poplatcích za popelnice. V únoru bylo odevzdáno 1551 pytlů, v březnu 3222 a v dubnu 6988 pytlů. Přesto tříděného odpadu v kontejnerech neubylo, řekl ČTK vedoucí odboru životního prostředí Tomáš Kopecký.

"Zatím se ale nesnížilo množství směsného odpadu v popelnicích. Ten má sezonní charakter, třeba v zimě je hodně popela," uvedl Kopecký.

Obyvatelé Ústí nyní platí za svoz odpadů na jednoho obyvatele 620 korun ročně. Lidé mohou nechat pytle s vytříděným odpadem označené čárovým kódem u popelnic, kde je zaevidují a odvezou technické služby, nebo je mohou sami odvézt do sběrného dvora a vykázat se městskou čipovou kartou. Bonusový systém lze uplatnit na všechny včetně malých dětí.

Za jeden naplněný pytel je sleva deset korun, maximálně jich lze ročně odevzdat 20. Počet odevzdaných pytlů může každý průběžně sledovat na internetu. "Už v tuto chvíli mají někteří lidé počet vyčerpaný a chodí si pro karty a štítky na další členy domácnosti," řekl Kopecký.

Pytle na tříděný odpad měli lidé v Ústí již dříve, za jejich naplnění a odevzdání však neměli žádné výhody. V předchozích dvou letech rostlo množství recyklovaného odpadu zhruba o deset procent každý rok a zároveň mírně ubylo směsného odpadu. Kopecký připouští, že Ústí na tom dříve nebylo s recyklací nejlépe, proto jsou nárůsty značné. Kdyby se kvóty odevzdaných pytlů na rodinu rychle vyčerpaly, pokusí se ve vedení města prosadit jejich zvýšení.

Radnice také letos rozdala domácnostem téměř 800 kompostérů na biologický odpad. Vlastní kompostárnu město ještě nemá, zatím pro ni hledá místo a dotace na její zřízení. Díky kompostérům by mělo více zeleného odpadu zůstat na zahradách a nekončit v popelnicích nebo ve svozových kontejnerech.

Za třídění, svoz a likvidaci odpadu zaplatilo Ústí před třemi lety asi 15 milionů korun, na poplatcích od obyvatel vybralo osm milionů. V současnosti náklady dosahují asi 11 milionů, město ale stále doplácí asi 2,5 milionu korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů