Čtvrtek, 28. března 2024

Ušetřete finance i životní prostředí! Srovnání spořičů vody pro sprchy

Sucho a nedostatek vody je (a do budoucna ještě více bude) zřejmě nejaktuálnějším tématem v oblasti životního prostředí.

Ušetřete finance i životní prostředí! Srovnání spořičů vody pro sprchy

Ne nadarmo připravuje MŽP řadu programů na zachycování vody v krajině, využívání dešťových vod, recyklaci vod šedých v domácnostech (i ,,Modrá úsporám" se chystá) a další projekty, včetně vzdělávacích.

Nemusíme však chodit rovnou pro řešení za miliony (resp. miliardy, pokud hovoříme o stavbě nových přehrad za účelem zachycování vody). Jednou z možností, jak přispět svou ,,trochou do mlýna" je úspora vody v domácnosti. Řešení je celá řada, pojďme se podívat na jedno z nich - úsporu vody při sprchování pomocí jednoduchého spořiče, instalovaného mezi hadici a sprchovou hlavici resp. mezi baterii a hadici (nezabere to více jak 30 vteřin..). Výhodou jsou minimální pořizovací náklady a tudíž velmi rychlá návratnost investice, v řádu několika měsíců.

Pro srovnání jsme vybrali 4 typy spořičů a zde je jejich nezávislé srovnání:

Bez spořiče

Nejprve však, abychom měli jasně definovanou výchozí pozici, jak jsme na tom s běžnou (jeden z nejlevnějších ,,no name" modelů) sprchovou hlavicí bez instalace spořiče.
Naměřený průtok činil (při max. otevření kohoutku, stejně jako ve všech dalších případech) 18 litrů za minutu. Nevýhodou je při takto vysokém průtoku značný rozstřik (zejména pro ty, kdo nemaji u vany zástěnu) a tudíž se po sprchování nevyhnete vytírání koupelny.

RA 10 značky Watersavers

Jediný testovaný spořič, který umožňuje regulaci průtoku. Řešení je však poměrně nepraktické, pomocí titěrných plastových O-kroužků, jimiž lze nastavovovat průtok výměnou (případně jejich kombinací) uvnitř spořiče. Rozsah uváděný v návodu je v rozmezí 6-14 litrů (přesněji 6, 8, 10, 12, 14). Pokud však zrovna nejste manuálně zručný kutil, zachováte se zřejmě tak, že ponecháte ,,nastavení z výroby" (2 tenčí černé). Výměna je dosti nepraktická a pokud nemáte dobré oči, šikovné prsty a odpovídající nástroj, riskujete, že se Vám kroužek někam zakutálí, případně jej poničíte (a při plánované pozdější výměně už kroužky stejně ani nenajdete, pokud nemáte vyhrazené bezpečné místo na odkládání O-kružků J.
Při udávaném ,,továrním nastavení" 12 litrů/minutu jsme naměřili průtok 11,5 litru.

1

Cena: 248,- Kč

FERRO PCH3VL

Balení spořiče od polského výrobce neudává konkrétní průtok (na druhou stranu je to ošidné, neboť vždy záleží na tlaku vody), ale úsporu ,,do 50%". Konkrétní naměřený výsledek 10,5 litru sice 50% úspory nedosahuje, nicméně lze jej považovat za vcelku odpovídající.

Cena: 89,- Kč

2

Terla 8l

Dostáváme se k úspornějším modelům. Na balení tohoto spořiče se sice mnoho informací nedozvíte, avizovaných 8 litrů však téměř splňuje s naměřeným výsledkem 8,5 litrů za minutu.

3

Cena: 147,- Kč

Felton Oxijet

Na první pohled o něco robustnější spořič oproti předchozím modelům udává průtok 8,5 l a na rozdíl od předchozího modelu potěší i naměřený výsledek 8 litrů, který tuto udávanou hodnotu dokonce překonává. Inovativní technologie díky přisávání vzduchu a vytváření ,,vodní pěny" dodává pocit většího objemu vody, než kolik ve skutečnosti proteče. Jasný vítěz testu, čemuž však také odpovídá cena spořiče.

Cena: 699,- Kč

oxijet

Ceny spořičů jsou uváděny dle e-shopů (vždy nejnižší nalezená).

Spočítejte si návratnost/roční úsporu

Pro zjednodušení pro dvoučlennou domácnost (při době sprchování 5 minut, 8 sprchování týdně) se s nejúspornějším modelem Oxijet dostáváme na úsporu 20 800 litrů. Při průměrné ceně 1m3 vody 80,- Kč a započtení ceny za ohřev teplé vody (rovněž 80,- Kč/m3, míchání 1:1) tak finanční úspora za rok dosahuje cca 2 500,- Kč (při velmi příznivé době návratnosti vložené investice), nehledě k dobrému pocitu, že šetříte naše společné životní prostředí...

Podrobnější rozpočet úspory:

kalkulace

Jedno ,,ale.." na závěr

Průtok 8l/min. zřejmě úplně ,,nedocení" Vaše manželka v okamžiku, kdy si bude umývat své dlouhé vlasy. Zkrátka nic není dokonalé, ale nakonec i při dvojnásobné době smývání šamponu na tom nebudeme hůře než bez spořiče a vlasy si také nemyje každý den...

Autor: Radek Janoušek

P.S.: Jedno veselé krátké video na téma "Voda a její cena" :-)

do zlata zasazenej

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů