Čtvrtek, 28. března 2024

Baterie recyklují i v českých věznicích - za 11 let jich vězni odevzdali na 180 tisíc

Baterie recyklují i v českých věznicích - za 11 let jich vězni odevzdali na 180 tisíc

Již 11 let spolupracuje Vězeňská služba České republiky s neziskovou společností Ecobat, která u nás zajišťuje sběr a recyklaci použitých baterií. Za tu dobu vězni a vězeňští zaměstnanci k recyklaci odevzdali 4,5 tuny použitých baterií, to odpovídá 179 360 AA tužkovým bateriím. Zájem vězňů o recyklaci přitom stále stoupá - jen v posledním roce odevzdali 534 kilogramů použitých baterií.

V loňském roce Češi vytřídili 1 243 tun použitých baterií. Jen málokdo ví, že přes půl tuny přispěli také vězni a zaměstnanci věznic. I české věznice totiž spolupracují s neziskovou společností Ecobat, která spravuje přes 90 % trhu s použitými bateriemi. ,,Za 11 let spolupráce byla nejaktivnější Vazební věznice Pankrác s 1 767 kilogramy odevzdaných baterií, hned za ní Věznice Ostrov, od které jsme k recyklaci dostali 970 kilogramů," upřesňuje jednatel společnosti Ecobat Petr Kratochvíl a dodává: ,,Jsem rád, že se nám podařilo proniknout i do těchto míst. Pevně doufám, že si jejich dočasní obyvatelé návyk třídit použité baterie odnesou zpět do civilního života." A spokojnost panuje na druhé straně. ,,Vazební věznice Pankrác nastavila systém třídění odpadů dle zákonných norem a snaží se jej dodržovat v maximální možné míře. Vězni zpětný sběr použitých baterií akceptovali a berou jej jako součást každodenních povinností. Vypěstování tohoto návyku je pro ně užitečné v přípravě na přechod do občanského života. Těší nás, že se nám daří držet krok se životem za našimi zdmi a pomáhat." doplňuje Jiří Mitáš, ekolog z Vazební věznice Praha-Pankrác. Do systému sběru baterií ve spolupráci s Ecobatem je aktuálně zapojeno 14 českých věznic.

Sběr baterií má přitom velký význam. Čím více vybitých baterií se dostane do recyklačního procesu, tím méně přírodních zdrojů je nutno vytěžit k výrobě nových. Také zdraví nebezpečné látky, které mnohé baterie obsahují, se podaří prostřednictvím recyklace zachytit. Z jedné tuny baterií lze recyklací znovu získat až 167 kg oceli, 210 kg zinku, 205 kg manganu a přibližně 15 kg niklu a mědi. V českých věznicích přitom zájem o třídění baterií roste především od roku 2011. ,,V posledních pěti letech jsme z věznic odvezli téměř 3 tuny použitých baterií, dvě třetiny vytříděných baterií za celou dobu spolupráce. Pokud se podaří takový zájem udržet, mohlo by se nám podařit překonat letošní navýšenou normu pro odběr baterií ve výši 45 %," uzavírá Petr Kratochvíl.

Sběr použitých baterií v českých věznicích v letech 2005-2015

Celkem kg

Vazební věznice Pankrác

1767

Věznice Ostrov

970

Věznice Stráž pod Ralskem

306

Věznice Mírov

225

Vazební věznice Ruzyně

199

Věznice Rýnovice

175

Vazební věznice České Budějovice

165

Věznice Jiřice

160

Věznice Příbram

151

Vazební věznice Ostrava

150

Věznice Vinařice

80

Věznice Oráčov

58

Vazební věznice Liberec

55

Vazební věznice Brno

23

celkem

4 484

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů