Čtvrtek, 28. března 2024

Slovensko chystá povinné zpoplatnění igelitových tašek

Slovensko chystá povinné zpoplatnění igelitových tašek

Slovensko chystá povinné zpoplatnění plastových tašek, které zákazníci používají při nákupech. Příslušnou novelu zákona, která má omezit objem plastového odpadu, připravilo tamní ministerstvo životního prostředí. Velké obchodní řetězce přestaly v zemi bezplatně nabízet plastové tašky už před několika lety.

Předloha počítá s tím, že od března příštího roku budou moci prodejci na Slovensku nabízet spotřebitelům lehké plastové tašky k nákupům pouze za poplatek. Kromě toho by zákazníci měli mít k dispozici i jiné druhý tašek nebo tašky pro opakované použití.

Cenu tašky novela zákona o odpadech nestanovuje, pytlíky například na pečivo či ovoce zpoplatněny nebudou.

Ministerstvo uvedlo, že chystaná změna souvisí s unijní směrnicí, podle které mají členské země EU buď přijmout opatření na snížení roční spotřeby postupně až na maximálně 40 plastových tašek na osobu do roku 2025, nebo plastové tašky zpoplatnit.

Podle organizace Envi-pak, která se na Slovensku zaměřuje na podporu třídění odpadu, každý Slovák spotřebuje až 466 plastových tašek ročně. V EU průměrná spotřeba dosahuje zhruba 200 tašek na obyvatele.

Velké obchodní řetězce s potravinami na Slovensku zpoplatnily plastové tašky již v minulosti. Tento krok podle dřívějšího vyjádření obchodních sítí vedl ke snížení jejich spotřeby.

Povinné zpoplatnění lehkých plastových tašek připravuje také Česko. Návrh novely příslušného zákona v červnu schválila vláda. Čeští obchodníci budou mít podle předlohy zakázáno poskytovat lehké plastové tašky od roku 2018.

Adrian Bobok

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů