Čtvrtek, 28. března 2024

Neznámý vandal zapálil hmyzí hotely v Bohnicích a Kobylisích

Neznámý vandal zapálil hmyzí hotely v Bohnicích a Kobylisích

Neznámý vandal zapálil hmyzí hotely v Praze 8. Nejprve lehlo popelem útočiště pro hmyz poblíž dětského hřiště U Pentlovky v Bohnicích, následně další u Ďáblického jezírka v Kobylisích. Informovala dnes radní pro životní prostředí Anna Kroutil (ANO). Případ řeší policie.

Místní radnice před časem pořídila celkem osm hmyzích hotelů, které slouží jako domov a místo pro rozmnožování hmyzu. V případě požáru v Kobylisích vyšetřovatelé potvrdili, že vznikl úmyslně. "Je to nepochopitelné barbarství. Lidé mají hmyzí hotely velice rádi a máme na ně jen pozitivní ohlasy. Zničený hmyzí hotel v dohledné době nahradíme," uvedla radní. Po předchozích špatných zkušenostech nechala radnice hmyzí příbytky pojistit. Nové hotely ale umístí jinde než dosud.

Hmyzí hotel tvoří dřevěná konstrukce vyplněná různými druhy přírodních materiálů, které svou strukturou připomínají přirozený úkryt. Slouží především samotářským druhům hmyzu, které jej využívají pro zazimování, jako úkryt, případně pro kladení vajíček a kukel. Obyvateli hmyzího hotelu jsou včely samotářky, samotářské vosy, zlatěnky, škvoři nebo slunéčka.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů