Čtvrtek, 28. března 2024

Bohumín chystá hru na podporu třídění odpadu

Bohumín chystá hru na podporu třídění odpadu

Bohumín na Karvinsku chystá ekologicky zaměřenou hru Třiď a bav se, která má napomoci třídění odpadů ve městě. Soutěž na principu geocatchingu zavede hráče na sto známých i méně známých míst ve městě, kde bude ukryta speciální schránka s tričkem v některé z barev separačních kontejnerů, řekla ČTK mluvčí radnice Lucie Kolková.

Hra, která začne v polovině září, potrvá šest týdnů a má upozornit na potřebnost třídění odpadů. "Jako ústřední motto celé soutěže jsme zvolili slovní hříčku Páruj se - separuj. Chceme tím poukázat na to, že s podporou jde třídění odpadu mnohem líp, stejně tak i luštění hádanek a hledání pokladu," uvedl místostarosta Lumír Macura.

Ve městě je podle něj zhruba 130 míst, kde jsou kontejnery určené pro třídění odpadu. Cílem hry je přimět ke třídění i obyvatele, kteří odpad zatím neseparují. Bohumín s 22.000 obyvateli přitom už nyní patří v regionu k městům, jehož obyvatelé třídí odpad nejlépe. "Přepočítáno na hlavu připadlo vloni na každého Bohumíňáka 42 kilogramů vytříděného odpadu. Díky tomu se stal druhým nejlepším třídičem v Moravskoslezském kraji. Porazil dokonce všechna velká statutární města," uvedla mluvčí.

První série zašifrovaných vědomostních hádanek odkazujících na místo úkrytu bude zveřejněna v pátek 16. září. "Po jejím rozluštění se pak lidé mohou pustit do lovu ukrytých schránek s originálními tričky," řekla Kolková. Ekologickou hru na podporu separace odpadu ukončí v sobotu 29. října akce v Hobbyparku.

"Na děti i rodiče čekají různá vystoupení, atrakce, hry a soutěže. K vidění bude speciální technika, nebude chybět třeba popelářský vůz a lidé budou moci absolvovat komentovanou prohlídku separační linky. Rozdávat se budou i speciální tašky na separaci," doplnila Kolková. Nálezci triček se pak zapojí do slosování o ceny.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů