Čtvrtek, 28. března 2024

Provozovatel sběrny odpadů více než pětinásobně překročil její povolenou kapacitu. Dostal pokutu 500 tisíc korun

Provozovatel sběrny odpadů více než pětinásobně překročil její povolenou kapacitu. Dostal pokutu 500 tisíc korun

Inspektoři z České inspekce životního prostředí (ČIŽP) v Brně uložili pokutu 500 tisíc korun společnosti RECYDO ULEHLA, s.r.o. Firma jako provozovatel zařízení ke sběru a využívání odpadů v Brně-Chrlicích vážným způsobem porušila provozní řád - dlouhodobě skladovala více než pětkrát větší množství odpadů, než měla povoleno.

,,Zjistili jsme, že v tomto zařízení bylo soustředěno minimálně 48 681 tun stavebních a demoličních odpadů. Povolená kapacita je přitom pouze 9 tisíc tun za rok. Zařízení tak bylo dlouhodobě masivně přeplněno," uvedl Jindřich Mikeš, ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Brně.

Firma také za roky 2013 a 2014 zasílala nepravdivá hlášení o produkci a nakládání s odpady.

,,V hlášení nebyly uvedeny žádné skladované odpady. Při kontrole jsme ale zjistili, že zde prokazatelně umístěny byly," doplnil Mikeš.

Není to přitom první pochybení této společnosti. ,,Už v roce 2013 jí naši inspektoři uložili pokutu 150 tisíc korun za stejná porušení provozního řádu. Proto jsme nyní přistoupili k vyšší sankci. V současné době připravují inspektoři také správní řízení o uložení opatření k nápravě. Tím chtějí nařídit firmě RECYDO ULEHLA, aby v souladu se zákonem odstranila odpad, který překračuje kapacitu tohoto sběrného zařízení," uvedl Erik Geuss, ředitel ČIŽP.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů