Úterý, 19. března 2024

Králův Dvůr na Berounsku vybudoval další podzemní kontejnery

 Králův Dvůr na Berounsku vybudoval další podzemní kontejnery

Králův Dvůr na Berounsku vybudoval další podzemní kontejnery na tříděný odpad. Nové velkoobjemové šachty ukryté pod chodníkem přibyly ve vnitrobloku na sídlišti Pod Hájem. Jejich pořízení stálo kolem milionu korun, většinu nákladů pokryla dotace od Státního fondu životního prostředí, řekl ČTK starosta Petr Vychodil (ODS).

Kontejnery jsou určeny na třídění plastů, papíru a skla. Už dříve město vybudovalo dvě podobná kontejnerová stání v Počaplech a na sídlišti Nad Stadionem. Podle Vychodila jde o nejfrekventovanější místa, kde byly v minulosti problémy s hromadícími se odpadky.

Umístění odpadu pod zem je podle starosty výhodné. Kromě lepšího vzhledu se ušetří, protože odpad se nemusí odvážet tak často. "Poměrně dost se nám i zvýšil podíl tříděného odpadu," uvedl Vychodil.

Do budoucna by podle něj měly v Králově Dvoře přibýt další podzemní kontejnery. "Zastupitelstvo mě pověřilo k tomu, abych v roce 2017 připravil projekty na dalších pět až šest stání na rok 2018," dodal.

Podzemní kontejnery dosud budovala spíše větší města, ve středních Čechách jsou například v Kutné Hoře, Příbrami a Mladé Boleslavi. Navenek vystupují jen sloupky, připomínající odpadkové koše. Jsou nenáročné na prostor, odolné proti požárům a brání i zpětnému vybírání odpadu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů