Úterý, 19. března 2024

Ve při o skládku u Veltrus žádá majitel město o mimosoudní dohodu

 Ve při o skládku u Veltrus žádá majitel město o mimosoudní dohodu

Majitel skládky stavebního odpadu u Veltrus na Mělnicku Pavel Kratěna jedná s městem o mimosoudní dohodě ve sporu o rozšíření skládky. Město je proti rozšiřování, loni podalo žalobu, a soud pak pozastavil provoz skládky. Kratěna nabízí městu mimo jiné i více peněz za každý uskladněný kubík odpadu, řekl dnes ČTK. Zastupitelé města se k návrhu majitele skládky zatím nevyjádřili, posuzuje ho pracovní skupina složená ze členů zastupitelstva.

Město je proti rozšiřování skládky a loni podalo žalobu ke správnímu soudu kvůli platnosti povolení na rozšíření, které potvrdil Středočeský kraj. Provoz skládky je soudním rozhodnutím už přibližně rok pozastavený.

Soud by se měl kauzou zabývat zhruba za dva měsíce. Pokud by se ale Kratěna s vedením Veltrus dohodl na spolupráci, měla by být i stažena žaloba. To ale záleží na stanovisku města, zda bude chtít obnovit spolupráci. "V případě, že by to tak nebylo, vyčkáme do soudního rozhodnutí," uvedl Kratěna.

S minulým vedením obce uzavřel majitel skládky dohodu, že za každý kubický metr obec dostane 1,5 koruny, nyní by to měl být trojnásobek. Pro Veltrusy to znamená příjem v řádech statisíců korun, dosud majitel skládky obci zaplatil přes 700.000 korun. Žaloba se týká povolení k rozšíření skládky na pozemku, který podle Kratěny administrativní chybou vypadl ve schvalovacím procesu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů