Úterý, 19. března 2024

O fungování skládky u Chýně rozhodne zřejmě Nejvyšší správní soud

 O fungování skládky u Chýně rozhodne zřejmě Nejvyšší správní soud

Ve sporu o legálnost navážení odpadu na skládku poblíž Chýně, který se táhne už více než deset let, zřejmě rozhodne Nejvyšší správní soud. Skládka zasahuje na soukromé pozemky, jejichž majitelé jsou proti navážení, které dál pokračuje. Spor protahují rozdílná rozhodnutí úřadů a soudů, opakovaně se jím zabýval hostivický stavební úřad, Středočeský kraj i soudy. Podle posledního stanoviska stavebního úřadu, který se vyjadřoval k žádosti vlastníků pozemků o zákaz navážení, jde o občanskoprávní spor, který má řešit soud. ČTK to na dotaz sdělila mluvčí středočeského hejtmanství Michaela Drobná.

Ze stanoviska stavebního úřadu nyní podle mluvčí vychází i krajský úřad. "V nejbližší budoucnosti bude pro další vývoj věci zřejmě klíčové rozhodnutí Nejvyššího správního soudu," uvedla Drobná.

S fungováním skládky nesouhlasí ani vedení obce Chrášťany. Nákladní vozy podle starosty Pavla Hrdličky nárazově zatěžují a znečišťují místní silnici. Obec s povolením navážení opakovaně v různých řízeních nesouhlasila, ale bez účinku.

Navážení materiálu na skládku začalo na základě rozhodnutí Městského národního výboru Hostivice, stavebního úřadu z roku 1988. V roce 2013 vydal hostivický stavební úřad rozhodnutí, kterým nařídil společnosti, která navážení provádí, zahájit úpravy a rekultivaci skládky, kde by měl vzniknout lesopark.

Na jaře 2016 krajský úřad řešil odvolací řízení proti rozhodnutí stavebního úřadu z roku 2015, které měnilo rozhodnutí z roku 2013. Obě rozhodnutí ale zrušil krajský soud. Mimo jiné uvedl, že územní rozhodnutí z roku 1988 stále platí, ale že se nevztahuje na společnost Jindřich Frýdl Expos, která navážení provádí. Znamená to, že podle tohoto rozhodnutí potřebuje k navážení souhlas majitelů pozemků, který nemá. Proti rozhodnutí Krajského soudu v Praze byla podána kasační stížnost a spis je nyní u Nejvyššího správního soudu. Vyjádření společnosti Expos se ČTK nepodařilo získat.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů