Úterý, 19. března 2024

Poruba začne budovat podzemní kontejnery na odpad

 Poruba začne budovat podzemní kontejnery na odpad

Ostravský městský obvod Poruba začne v tomto týdnu budovat podzemní kontejnery na odpad. Velkoobjemové nádoby budou zatím umístěny na čtyřech místech městské části. Pojmou až třikrát více odpadů než běžné plastové kontejnery na komunální odpad. Obvod si od jejich budování slibuje i větší čistotu v daných lokalitách, řekl dnes ČTK mluvčí radnice Martin Otipka.

Devatenáct podzemních kontejnerů bude umístěno na náměstích Jana Nerudy a Antonie Bejdové, v Nálepkově ulici a v lokalitě u Hlavní třídy. "Stávající kontejnery budou nahrazeny moderními podzemními, ze kterých nebude možné tahat odpadky a rozhazovat je po okolí," uvedla místostarostka Zuzana Bajgarová (ANO).

Na sběrných místech budou umístěny čtyři až šest podzemních kontejnerů určených na směsný odpad, na papír, sklo a plasty. Vybudování podzemních nádob na odpad přijde obvod bezmála na 3,4 milionu korun, přičemž většinu nákladů pokryje z evropských peněz.

"Budou to jakési kryté betonové vany, do kterých budou vloženy nádoby zhruba třikrát větší než stávající plastové kontejnery. Podle toho, kolik odpadu se v příslušné lokalitě produkuje, a podle možností daného místa se volil počet nádob na směsný odpad," uvedla vedoucí oddělení projektů a veřejných zakázek Jarmila Holušová.

Práce by měly být dokončeny v listopadu a obvod počítá s tím, že v budoucnu stejný typ kontejnerů nechá vybudovat i jinde. Podzemní kontejnery začal před dvěma lety využívat i centrální městský obvod Moravská Ostrava a Přívoz. Podle mluvčí radnice Jany Pondělíčkové se jejich zřízení osvědčilo. "Určitě se zlepšilo okolí kontejnerů. V lokalitách je podstatně větší pořádek, protože kontejnery není možné vybírat a rozhazovat u nich odpadky," uvedla Pondělíčková.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů